Sněmovna schválila novelu zákona o péči o zdraví lidu

13. 4. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
...Lékaři a zdravotnická zařízení nebudou muset archivovat písemnou dokumentaci o pacientech, pokud povedou dokumentaci v elektronické podobě. Budou muset mít ale patřičné elektronické vybavení se zabezpečením proti zneužití osobních údajů pacientů. Podle jednoho z autorů...


Radiožurnál - plný přepis relace Ozvěny dne, 12.04.2001

Moderátor (Pavel Prouza):

Lékaři budou moci vést zdravotnickou dokumentaci o pacientech pouze v elektronické podobě. Vyplývá to z novely zákona o péči o zdraví lidu, kterou schválila sněmovna. Schůzi poslanců sledoval náš parlamentní zpravodaj Vladimír Hrubý.

Lékaři a zdravotnická zařízení nebudou muset archivovat písemnou dokumentaci o pacientech, pokud povedou dokumentaci v elektronické podobě. Budou muset mít ale patřičné elektronické vybavení se zabezpečením proti zneužití osobních údajů pacientů. Podle jednoho z autorů novely Milana Cabrnocha z ODS to velmi pomůže některým zdravotnickým zařízením.

Milan Cabrnoch, poslanec za ODS:

Velmi to vyjde vstříc třeba zařízením diagnostickým, třeba computerové tomografii, kde dneska vlastně všechny ty výsledky už jsou ukládány na optické disky.

Zákon navíc legislativně zakotvuje národní zdravotnické registry. Ty měly být podle Rostislava Čevely z ČSSD na základě zákona na ochranu osobních údajů letos zničeny.

Rostislav Čevela, poslanec za ČSSD:

To by byla jednak chyba a jednak nesmírná škoda jak pro ty vědecké týmy, které pracují s registry, tak samozřejmě a hlavně pro pacienty.

Jedná se o přibližně čtyřicet registrů. Mimo jiné o registry dárců krve, transplantací, onkologických onemocnění a další. Jejich fungování zajišťuje novela zákona o péči o zdraví lidu, kterou však musí ještě posoudit Senát.

Autor: Vladimír Hrubý

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?