Sněmovna vyřadila spornou novelu o regulaci reklamy na léky

27. 3. 2013 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněmovna včera vyřadila z nynější schůze novelu o regulaci reklamy na léky. Mezi poslanci není například shoda na navrhovaném zrušení možnosti bonusů, které pacientům poskytují některé lékárny. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) na zákazu zvýhodnění trvá. Zdravotnický výbor projednávání předlohy už dvakrát přerušil.


Ministr chce zabránit tomu, aby řetězcové lékárny dávaly pacientům na léky na recept třicetikorunový bonus, kterým jim kompenzují regulační poplatek. Zdravotní pojišťovně ale účtují lék bez bonusu. Ta úhradu započte pacientovi do ochranného limitu, a pokud ho pacient překročí, pojišťovna peníze vrací. Uhradí tak tuto částku dvakrát.

Někteří poslanci ale namítají, že zákaz by mohl přinést případné soudní spory nebo arbitráže v souvislosti se zásahem do svobodné hospodářské soutěže.

Padl také návrh vypustit z novely pasáž, podle níž by obchodní zástupci nemohli navštěvovat lékaře v jejich ordinačních hodinách. Opatření by prý bylo prakticky nevymahatelné.

Vládní novela by měla zabránit možnému korumpování lékařů a lékárníků ze strany farmaceutických firem. Má přesněji a v některých ohledech i přísněji vymezit marketingové vztahy v oblasti reklamy mezi lékaři, lékárníky a farmaceutickými firmami. Sankce za porušení stanoví proti současnosti trojnásobné, až do výše 15 milionů korun.

Předloha zahrnuje mezi reklamu na léky také průzkumy trhu, marketingové studie a poregistrační studie, které nebude možné nadále provádět za úplatu. Novela také zpřesňuje a výrazně omezuje sponzoring kongresové turistiky. Jasně stanoví, že lze lékaři hradit pouze zdůvodnitelné výdaje na dopravu, stravu, ubytování a registrační poplatek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?