Snížení úhrad ohrožuje krajskou nemocnici

23. 11. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
"Návrhy ministerstva zdravotnictví jsou cíleným útokem na ústavní právo dostupnosti zdravotní péče pro každého," uvedla ve sdělení pro novináře na Zlínsku 1. místopředsedkyně Senátu České republiky Alena Gajdůšková.


„Bezdůvodné snížení úhrad za zdravotní péči, jak o tom mluví představitelé Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN), kdy říkají, že ministerstvem zdravotnictví plánované snížení úhrad v akutní péči o 5% a v následné péči o 10% znamená přímé ohrožení péče o zdraví a životy občanů, se ve Zlínském kraji dotkne zejména Krajské nemocnice Tomáše Bati (KNTB).

To vzhledem k tomu, že i nyní je pro tuto nemocnici úhrada Všeobecné zdravotní pojišťovny nižší než v nemocnicích srovnatelné úrovně. Dorovnání hodnoty bodu pro tuto nemocnici je pro další vývoj, stabilizaci a kvalitu péče v KNTB zásadní,“ uvedla Gajdůšková.

V tomto duchu má pokračovat jednání s vedením VZP, které senátorka již před časem otevřela.
„Kromě nutnosti napravit chyby z minula v hospodaření KNTB upozorňuji na potřebu rekonstrukce dětského oddělení Baťovy nemocnice a jeho vybavení na vyšších standardech odpovídajících standardu krajské nemocnice. Stejně tak je třeba hovořit o lékárenské pohotovosti v krajském městě, a to v souvislosti se zvýšeným koeficientem státního příspěvku na občana ve městě, jež je regionálním centrem,“ řekla Alena Gajdůšková.

„Stav systému veřejného zdravotního pojištění navíc nevyžaduje drastická opatření ordinovaná ministerstvem. Příjmy ze zdravotního pojištění za deset měsíců letošního roku dosahují 100,74 % příjmů ve stejném období roku 2009. Na rok 2011 MPSV a MF predikují nárůst objemů mezd ve výši 3,4-4,4 %. To znamená, že i při nižším skutečném nárůstu příjmy zdravotního pojištění dovolí zachovat alespoň současnou úroveň úhrad zdravotní péče,“ uvedla senátorka Gajdůšková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?