Sobotka a Němeček budou diskutovat o stavu českého zdravotnictví

27. 11. 2014 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
O stavu českého zdravotnictví, vizích, záměrech i očekávaných změnách ve zdravotnictví budou dnes diskutovat na konferenci Zdravotnictví 2015 premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD) se zástupci lékařů, nemocnic, zdravotních pojišťoven, zaměstnavatelů i odborů.


Největší kritik současného zdravotnictví ministr financí Andrej Babiš (ANO) na setkání v hotelu Diplomat ohlášen není.

Cílem konference podle pořádající Unie zaměstnavatelských svazů ČR je představit odborné veřejnosti podmínky poskytování zdravotní péče v příštím roce, probrat aktuální problémy a vytvořit komunikační platformu mezi ministerstvem zdravotnictví, poskytovateli a pojišťovnami.

Zdravotní pojišťovny by příští rok měly dát na péči o devět miliard korun víc, a to Všeobecná zdravotní pojišťovna 145,8 miliardy a zaměstnanecké pojišťovny 93,1 miliardy korun. V kompenzacích za zrušené poplatky by měly pojišťovny dát nemocnicím 1,8 miliardy, ambulancím 1,5 miliardy a lékárnám 700 milionů korun. Ministerstvo zdravotnictví dalo k připomínkám vyhlášku, která určuje úhrady péče a regulace pro rok 2015.

Němeček také chystá kroky k dalšímu zprůhlednění toků zdravotnických peněz, podle Babiše je zdravotnictví netransparentní a ztrácejí se v něm peníze. Němeček dá vládě v nejbližší době novelu, kterou zavede povinnost zveřejňovat smlouvy se zdravotnickými zařízeními pro všechny zdravotní pojišťovny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?