Sobotka: V soukromých zařízeních mzdy zdravotníků rostou pomaleji

2. 2. 2016 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Soukromá zdravotnická zařízení podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) "nekopírují" postup vlády a lékařům a sestrám mzdy tolik nezvyšují. Postupné přidávání přitom může pomoci řešit nedostatek zdravotníků. Předseda vlády to řekl novinářům po jednání tripartity, která se zabývala i situací ve zdravotnictví.


Ve veřejném sektoru vláda loni i letos nařídila lékařům a sestrám od ledna zvýšit tarifní platy o pět procent.

„Vláda je přesvědčena, že postupné zvyšování platů může pomoci řešit nedostatek sester a lékařů. Soukromí poskytovatelé nekopírují nárůst platů, který realizovala vláda. Bohužel tam, kde to vláda není schopna garantovat, nerostou platy tak rychle,“ uvedl Sobotka.

Pokud má podle něj přidávání pokračovat, musí růst i platby státu do zdravotního pojištění za děti, nezaměstnané či důchodce. Do zdravotnictví se tak dostane víc peněz. Kvůli nedostatku personálu musely některé nemocnice už zavřít oddělení. Někteří lékaři a sestry odcházejí do ciziny, nebo opouštějí obor.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) navrhuje několik variant, jak by se státní platby pojištění mohly upravit. Počítá s pravidelnou valorizací. Letos stát měsíčně odvádí 870 korun za osobu. Pro příští rok by se částka měla podle plánu ministerstva zdravotnictví zvýšit o 73 korun na 943 korun. Celkem by to mělo stát 3,5 miliardy navíc. Ve středu by návrh měla projednat vláda. „Vláda musí zvolit některou z variant,“ uvedl Sobotka.

Zaměstnavatelé zvyšování plateb podporují. „Propad je obrovský mezi tím, co platíme my a co platí stát. Ti, co platí nejméně, čerpají nejvíce. Je to zvláštní solidarita,“ uvedl šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Podle něj je ale nutné také hlídat efektivitu výdajů ve zdravotnictví.

Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly je podstatné také to, z jak vysoké platby se bude vycházet při budoucích valorizacích a jaký bude mechanismus navyšování. „Když budou nízké, tak je to neřešitelné,“ uvedl Středula.

Odbory už dřív stát za nízké odvody kritizovaly. Poukazovaly na to, že minimální záloha ostatních plátců dosahuje letos 1823 korun a lidí bez příjmu 1337 korun měsíčně.

Odbory už delší dobu žádají také srovnání odměňování ve veřejných a soukromých nemocnicích. Volají po tom, aby v privátních zařízeních platily stejné tarify jako ve státních a veřejných. V soukromých zařízeních jsou výdělky nižší, pracovníci v nich vždy přidáno nedostanou

Pomoci s řešením nedostatku personálu by mělo nejen víc peněz v systému a vyšší výdělky, ale i změna vzdělávání. Návrhy ke zjednodušení a zkrácení studia zaměstnavatelé a odbory podporují.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?