Sociální a zdravotní centrum Letiny investovalo za 22 let 100 mil

17. 7. 2017 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Sociální a zdravotní centrum Letiny koupilo další okolní pozemky a plánuje investice do kardiostezek, tří rybníků a do dostaveb památkově chráněných lázeňských domů Labe a Vltava.


Největší regionální soukromý poskytovatel sociálních služeb vydal za 22 let do zvelebování zchátralého lázeňského areálu 100 milionů korun. Řekl to ředitel Aleš Patera. Zařízení kritizovala v únoru 2015 ombudsmanka. Tvrdila, že tam klienti žijí nedůstojně. Centrum vlastní česká rodinná firma. Je určeno hlavně pro obtížně umístitelné klienty s těžkou demencí, zejména alkoholovou, a stará se i o 75 lidí se schizofrenií. V pořadníku má trvale 40 lidí.

„Od té doby (kritiky ombudsmanky) se tu zjevně spousta věcí výrazně zlepšila. Lidé jsou tu v pořádku. A hlavně se nabízí otázka, kam s 260 takovými klienty, pokud by to zařízení nebylo. Kraj by měl velký problém,“ uvedla tento týden v Letinech ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Podle ní je obecně hezké jít cestou rodinných zařízení, ale nejde to všude. „Po celé zemi je řada institucí, třeba v zámcích, kde je osm klientů v pokoji, kde sice máte fresky i na stropě, ale lidé jsou odděleni jen paravánem a sociální zařízení je na chodbě. Tady je to mnohem lepší pro klienty, uprostřed přírody,“ řekla.

Podle ředitele kvůli aféře neodešel žádný klient. „Postavili se za nás i opatrovníci a posílali dopisy ombudsmance,“ uvedl. Loni i letos byla v Letinech inspekce ministerstva práce a sociálních věcí.

„Je v té horní polovině kvality a majitelé ho stále vylepšují,“ uvedl náměstek hejtmana Zdeněk Honz (ČSSD). Kvalita služeb roste, zaměstnancům, kteří jsou hlavně z okolí, rostou mzdy. Díky vyšší státní dotaci, kterou dostává centrum s více než 100 zaměstnanci od kraje druhým rokem, mohlo zvýšit mzdy o třetinu.

Pokud by obří a zdevastovaný areál nekoupili současní vlastníci, tak by podle starosty Letin Jaroslava Vraného 22 let chátral. Podle spolumajitele Miloše Matouška byl stav všech tří pavilonů v době koupě katastrofální.

K centru patří 18 hektarů okolního parku, lesů a rybníků. „Přikoupili jsme les, kde je Vintířův pramen. Tam chceme mít do dvou let kardiostezky a tři rybníky,“ řekl. Podle Patery se zpracovává projekt. Bude také více odpočinkových zón a společenských místností. V Labi a nad Vltavou dostaví druhé patro. „Památkáři dovolili přístavby, které více rozvolní klienty. Navyšovat kapacitu ale nechceme,“ uvedl. Firma teď za necelé dva miliony korun opravila kapličku pro 30 lidí, kde budou bohoslužby.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?