Sonda u lékařů-rebelů: S odchodem nepočítá skoro nikdo

4. 2. 2011 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Jednání mezi rebelujícími lékaři a vládou opět zkrachovala. V okamžiku, kdy do odchodu bezmála 4000 lékařů z nemocnic zbývají už jen necelé čtyři týdny, si však málokdo z nich skutečně hledá novou práci.


Vyplynulo to z průzkumu deníku Aktuálně.cz.

Redakce oslovila dvě desítky náhodně vybraných lékařů s dotazem, kam nastoupí a jaké konkurzy absolvovali, aby se neocitli bez příjmů.

Ani jeden z nich neřekl, že by už měl práci zajištěnou.

A když se redakce ptala lékařských svazů v Německu, byla odpověď podobná: Nemají signály o tom, že by se k nim čeští lékaři masivně chystali za prací, jsou nicméně ochotny je přijmout. V Německu totiž v současnosti chybí šest tisíc lékařů.

Týká se to i lídrů hnutí Děkujeme, odcházíme. „Rád si na několik týdnů vezmu dovolenou,“ podává příznačnou odpověď jeden z předáků protestu Miloš Voleman, člen předsednictva Lékařského odborového klubu.

„Jsem na pokraji vyčerpání,“ dodává a hned přidá vzkaz pro ministra: „Když ale skončíme, nastane kolaps českého zdravotnictví.“

Nic si nehledám

Navzdory opakovaně krachujícím jednáním zůstávají protestující lékaři ve víře, že o své posty nepřijdou. „Nic si nehledám. Čekám, co se bude dít dál,“ říká třeba chirurg z českokrumlovské nemocnice Jan Vorel. Podobně se vyjadřují i další.

„Jsem připraven odejít,“ odpověděl na otázku, kam půjde, předseda LOK Martin Engel. Výpověď kromě něj podali i manželka a syn, ale lídr odborů se tváří, že je zatím v klidu.

„Chyba ale není na naší straně, že s námi nikdo nezačal jednat dříve, proto nás teď tlačí čas,“ dodává.

Rovněž další lékaři se tváří klidně, přestože dali výpověď sami a nemají v případě odchodu nárok na odstupné.

„S tím nemám problém. Klidně si vezmu měsíc neplaceného volna. Uživím se i mimo zdravotnictví,“ uvedla Jana Vedralová, lékařka z patologie Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Nemocnice nečekají

Managementy nemocnic situaci vyhodnotily jinak.

Zejména zdravotnická zařízení na Moravě se rozhodla, že nebudou čekat a už hledají prostřednictvím personálních agentur či úřadů práce nové lidi.

Přes sedmdesát lékařů tak shání například nemocnice v Novém městě na Moravě nebo Havlíčkově Brodě.

„Vzhledem k vývoji situaci ohledně nespokojenosti lékařů jsme zaznamenali rostoucí poptávku o lékařské pozice, a to zhruba o osmnáct procent,“ potvrzuje trend konzultant portálu Jobs.cz Jiří Kocourek.

V některých nemocnicích si za protestující lékaře už dokonce náhradu našli. V Kladně přijali nového primáře neurologie a v Liberci gynekology.

Lékaři chtěli do zahraničí. Teď si tam práci nehledají

Ještě před několika měsíci odboráři tvrdili, že když se jim nevyhoví, klidně odejdou do zahraničí. Dnes ani jeden z oslovených lékařů neřekl, že by měl práci zajištěnu v Německu či jiné zemi, nebo se tam chystal.

Přitom v německých nemocnicích lékaři chybějí. Ale nikdo nemá signál, že by se chystal „příval“ českých odborníků.

„V současnosti je v Německu zapotřebí asi šesti tisíc lékařů, zejména v nových spolkových zemích, hlavně v Sasku, Braniborsku a Meklenbursku-Předním Pomořansku,“ řekl Aktuálně.cz šéf představenstva profesního svazu německých nemocničních lékařů (Marburger Bund) Armin Ehl.

Celý článek si můžete přečíst ZDE.zadejte název webu

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?