Součková chce odepsat dluh břeclavské nemocnice

27. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně Součková řešila dluh břeclavské nemocnice, které podle ní chybí až 1,2 miliardy korun. Součková řekla, že zatím marně žádala ministerstvo financí, aby se zbylým dluhem nakládalo jako v případě pohledávek bývalých podnikatelů...


BŘECLAV - Ministryně zdravotnictví Marie Součková v pondělí řešila dluh břeclavské nemocnice, které podle ní chybí až 1,2 miliardy korun. Součková novinářům řekla, že zatím marně žádala ministerstvo financí, aby se zbylým dluhem nakládalo obdobně jako v případě pohledávek bývalých podnikatelů a dluhy nemocnice vyčíslilo a odepsalo.

Současný management podle Součkové „nastoupil do rozjetého vlaku“. „Nicméně se dokázali s touto otázkou dobře poprat,“ míní.

Podle ní se novému vedení nemocnice podařilo dluh snížit, takže bylo možné již odpustit penále 360 milionů korun. Uzavření nemocničních oddělení podle ministryně zatím nehrozí.

„Management se vždy snaží do poslední chvíle udržet provoz. Obdivuji úsilí vedení této tak rozsáhlé nemocnice, která má naddimenzované prostory s obrovskými energetickými ztrátami,“ uvedla. Podle ní je nyní již těžké hledat viníka zadlužení nemocnice.

„Spíš je otázkou, co s tím učiníme,“ uvedla. Peníze, které nemocnice vydělala, musela dát okamžitě do provozu a nemohla plnit fondy, upozornila Součková.


Finanční potíže v hospodaření nemocnic Jihomoravský kraj zdědil. Letos totiž od státu převzal devět nemocnic, některé z nich však se značnými dluhy. Nejhůře na tom je právě nemocnice v Břeclavi.

Podle dřívějších vyjádření vedení kraje nesou odpovědnost za špatné hospodaření nemocnic vesměs okresní úřady, tedy stát. Proto by měl stát podle hejtmana Stanislava Juránka s oddlužením nemocnic také pomoci.

Možnost oddlužení nemocnic, u nichž se plánovalo převedení na kraje, Součková ještě loni na podzim odmítala. Tvrdila totiž, ženěkterá zdravotnická zařízení sice mají dluhy, velkou hodnotu ale prý mají často ukrytu v nemovitostech.

Při besedě s hustopečskými a břeclavskými lékaři Součková doporučovala mnohem více léčit ambulantně a penězi zuspořených lůžek zvýšit platy lékařů a personálu. Lékaři by se podle ní také měli zamyslet nad zbytečně častým vystavováním pracovních neschopností.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?