Součková: Diagu ČR platit nemusí, komisi jsem řekla jméno svědka

4. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalá ministryně Marie Součková je stále přesvědčena o tom, že ČR firmě Diag Human nic platit nemusí a spor může vyhrát. Členům sněmovní vyšetřovací komise ke kauze Diag Human dnes řekla jméno svědka, který má podle ní vnést do případu nové světlo a možná i obrat...


PRAHA - Bývalá ministryně zdravotnictví Marie Součková (ČSSD) je stále přesvědčena o tom, že Česká republika firmě Diag Human nic platit nemusí a spor s touto společností může vyhrát. Členům sněmovní vyšetřovací komise ke kauze Diag Human dnes řekla jméno svědka, který má podle ní vnést do případu nové světlo a možná i obrat. Poslanci se zatím k její výpovědi nevyjádřili, jednání komise po jejím odchodu ještě pokračovalo.

Spor s firmou Diag Human, která chce získat od státu až desetimiliardové odškodné za zmařený obchod s krevní plazmou, už ČR stál 326,6 milionu korun. Součková míní, že při lze vyhrát, právníci zastupující stát i nynější ministr Jozef Kubinyi (ČSSD) jsou ale spíš pesimističtí. Premiér Vladimír Špidla (ČSSD) v neděli uvedl, že republika letitý spor s Diag Human nevzdala.

Společnost usilovala počátkem 90. let o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém vyjádření tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda firmě zaplatit přes 326 milionů korun.

Diag Human nyní žádá po státu další peníze jako náhradu za obchodní ztrátu. Původně chtěla dvě miliardy korun, částku pak ale zvýšila o úroky z prodlení. Podle informací tisku by se požadovaná suma mohla nakonec vyšplhat až na deset miliard.

„Domnívám se, že tato částka je nadnesená, a vůbec bych nehovořila o tom, že by Česká republika měla cokoli platit,“ uvedla dnes bývalá ministryně.

Součková v minulých týdnech hovořila o tom, že existuje výpověď svědka zaznamenaná před notářem, která vnese do případu nové světlo. „Ano, existuje, komise se dozvěděla (o koho jde), bude určitě tohoto svědka kontaktovat,“ uvedla. Jeho jméno ale novinářům neřekla. Míní však, že svědectví tohoto člověka podpoří i další lidé, „kteří v danou dobu pracovali na daném místě“.

Předsedkyně komise Hana Šedivá již dříve řekla, že poslanci zatím neprokázali úmysl například nějakého úředníka poškodit v tomto případě stát. Podobně dnes mluvila i Součková. „Myslím si, že všichni se snažili v rámci svých možností nalézt jakékoli cesty k tomu, aby očistili jméno České republiky,“ prohlásila.

Nevyloučila možnost, že pokud to bude třeba, přijde na jednání komise ještě jednou. Další kroky v případu Diag Human jsou podle ní na novém ministru Kubinyim. Podklady k této kauze zůstaly na ministerstvu, dodala.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?