Součková: I malé částky by zdravotnictví pomohly

16. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
I malé částky peněz by pomohly zdravotnictví, řekla ministryně zdravotnictví Součková. Reagovala tak na prohlášení premiéra Špidly, že platcientů 80 Kč denně za stravu v nemocnici je pro nemocnice bezvýznamná...


I malé částky peněz by pomohly zdravotnictví, řekla ministryně zdravotnictví Marie Součková.

Reagovala tak na prohlášení premiéra Vladimíra Špidly, že platba pacientů 80 korun denně za stravu v nemocnici, o kterých uvažuje ministerstvo zdravotnictví, je částka pro nemocnice „bezvýznamná a okrajová“ a zdravotnictví by nepomohla.

„I tyto částky jsou pro nemocnici významné. Vždyť by například mohly posloužit ke zkrácení čekací doby třeba na endoprotézy o rok či dva,“ uvedla Součková.

Podle ní ministerstvo připravuje podklady k reformě veřejných financí. „V diskusi v parlamentu se pak rozhodne, jakým směrem zdravotnictví financovat. Jestli bude ve větší míře přispívat stát nebo dojde k určité redukci a bude přispívat ipacient či k jiným změnám,“ uvedla ministryně s tím, že netrvá na tom, aby se za stravu v nemocnici platilo.


Špidla: Pacienti by neměli připlácet

Dodala, že je to jen podklad k diskusi a bude na poslancích, jak se k tomu postaví. Otázkou je, zda by zůstal i paragraf, který do zákona prosadila dřívější poslankyně ČSSD Eva Fischerová.

Podle tohoto paragrafu si pacient nesmí připlatit za péči, která je hrazena ze zdravotního pojištění. I o tom zřejmě v souvislosti s reformou veřejných financí bude řeč.

Stejně tak jako o upřesnění zdravotní sítě a o tom, že by osoby samostatně výdělečně činné měly platit vyšší zdravotní pojištění, než je tomu doposud.

Součková se ani nebrání tomu, aby více vznikala ryze soukromá zdravotnická zařízení, která nebudou napojena na veřejné zdravotní pojištění.

„Pak by pacient, který nechce čekat na vyšetření, na které by se dostal třeba za několik týdnů, mohl do tohoto zařízení jít, řádně by byl vyšetřen, ale celé vyšetření by zaplatil v hotovosti,“ uvedla Součková.

Václav Pergl, Právo, 16.04.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?