Soud dostal obžalobu v kauze smlouvy VZP s protonovým centrem

25. 5. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze podal k Obvodnímu soudu pro Prahu 3 obžalobu na nuceného správce Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) kvůli smlouvě s protonovým centrem.


Obžaloba je podána pro trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele ve stádiu pokusu, uvedl na webu státní zástupce Pavel Prygl. Podle dřívějších informací čelí obžalobě zřejmě exnáměstek ministra zdravotnictví Antonín Pečenka. Jako nucený správce VZP smlouvu údajně uzavřel bez projednání na ministerstvu a bez výběrového řízení.

Policie zahájila trestní stíhání v listopadu 2013. Případ se týká smlouvy VZP s firmou Proton Therapy Centre Czech z roku 2006, která zaručovala protonovému centru na 15 let miliardu korun ročně za léčení 1600 klientů pojišťovny s rakovinou. Pečenka, kterého do funkce nuceného správce pojišťovny jmenoval jako svého náměstka tehdejší ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD), údajně uzavření smlouvy náležitě neprojednal a navíc ji hned potvrdil razítkem ministerstva zdravotnictví.

Pečenka dříve v médiích uvedl, že podle něj je smlouva platná a upozornil na to, že prošla právním auditem. Pojišťovna na požadavky zakotvené ve smlouvě o smlouvě budoucí nicméně odmítla přistoupit. Spor o platnost dokumentu centrum prohrálo, poté začalo ceny pro VZP zvyšovat - za jedno záření požadovalo nejprve 39.000 korun, letos 55.000 korun.

Proton Therapy Center je soukromý projekt v areálu Nemocnice Na Bulovce, který využívá pro léčení nádorových onemocnění protonové záření. Protonové centrum funguje od prosince 2012, jeho vznik si vyžádal 3,5 miliardy korun. Má smlouvu s Vojenskou zdravotní pojišťovnou, Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou, Oborovou zdravotní pojišťovnou a od března také se Zdravotní pojišťovnou Škoda. Ostatní zaměstnanecké pojišťovny o ní vyjednávají. Správní rada VZP schválila návrh smlouvy s úhradou ozařování do 50 milionů korun ročně, což centrum odmítlo.

Protonová léčba je doporučena pro léčení nádorů hlavy, krku, mozku a centrální nervové soustavy, nádorů v páteři, rakoviny prostaty, lymfomů a nádorů u dětí. Metoda protonového záření je vysoce přesná a šetrná, podle kritiků však také drahá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?