Soud: Julínek se nemusí omlouvat lékařce Úrazové nemocnice

3. 6. 2008 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Odborářka brněnské Úrazové nemocnice Lenka Doležalová nevysoudila omluvu na ministrovi zdravotnictví Tomáši Julínkovi (ODS). Rozhodnutí vynesl Krajský soud v Brně. Doležalová žádala omluvu za údajný výrok, že jako odborářka nemůže počítat s prací v budoucí Úrazové nemocnici. Julínek takovou interpretaci svých slov odmítl.


Soud řekl, že ať výrok zazněl v té či oné podobě, Doležalovou na její cti, důstojnosti a pověsti nepoškodil.

Doležalovou dnešní rozhodnutí soudu mrzí. „Považuji to za velmi smutnou zprávu pro všechny své kolegy, zprávu o tom, že pan ministr při prosazování svých záměrů může používat výhružky a sílu,“ řekla lékařka. Se svým obhájcem se prý rozmyslí, zda podá odvolání.

Naopak Julínkův obhájce Jaroslav Svejkovský rozhodnutí soudu uvítal. Spor prý byl malicherným a zástupným ve srovnání se změnami, které ministr chystá s Úrazovou nemocnicí. „Žalobkyně vede svůj osobní boj s ministrem o to, zda má být Úrazová nemocnice zachována,“ řekl v závěrečné řeči.

Lékařka má nyní také uhradit náklady řízení; podle jejího obhájce Lukáše Prudila dosáhnou asi 20.000 korun. Protože má však Doležalová podporu Lékařského odborového klubu, klub jí nespíš vypomůže, řekl dnes Prudil novinářům. Doležalová je místopředsedkyní organizace Lékařského odborového klubu v Úrazové nemocnici.

Záměr zrušit Úrazovou nemocnici a její hlavní část, takzvané traumacentrum, přesunout do Fakultní nemocnice Brno, zveřejnil Julínek asi před rokem. Vyvolal tím nevoli řady zaměstnanců v čele s odboráři. Zorganizovali petici proti rušení zařízení, jíž podepsaly desetitisíce lidí. Podle Julínka se však traumacentrum bude v novém sídle lépe rozvíjet a fungovat.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?