Soud odročil líčení s ředitelem rakovnické nemocnice na leden

28. 11. 2006 9:01
přidejte názor
Autor: Redakce
U Okresního soudu v Rakovníku v pondělí pokračovalo výslechem svědků hlavní líčení s ředitelem tamní nemocnice Michalem Stehlíkem, který čelí obvinění z podvodu. Pojistného podvodu se údajně dopustil v letech 2003 a 2004, kdy vedení nemocnice nechalo opravit šest přístrojů na vrub pojišťovny s tím, že do zdravotnického zařízení udeřil blesk...


Rakovník - Tuto příčinu ale pojišťovna zpochybňuje. Vzhledem k nutnosti předvolání dalších svědků a vyžádání nových dokumentů soudce Stanislav Kos odročil soud na 11. ledna.

Škoda způsobená Pojišťovně České spořitelny (dnes Kooperativa) údajně činí zhruba 1,4 milionu korun. Stehlíkovi, který jakékoliv pochybení odmítá, v případě prokázání viny hrozí trest vězení od dvou do osmi let.

Z výslechu znalce z oboru elektrotechniky například vyplynulo, že hromosvodná a elektrotechnická ochrana nemocnice byla v pořádku. „Pokud by přesto došlo k zásahu kabelů bleskem, byla by nutná velká oprava. A ta se neuskutečnila,“ uvedl s tím, že poškození přístrojů určitě nezpůsobil blesk.

Na nesrovnalosti v dokumentaci o provozu vedené v době údajného poškození přístrojů upozornil i výslech dvou zdravotních sester rakovnické nemocnice. Obhájce však předložil důkazy, že obě měly v té době dovolenou.

Svědek, který se zabývá problematikou pojistných podvodů interního auditu Kooperativy, nebyl schopen doložit, zda likvidátoři pojistných událostí zjišťovali, jestli v době údajného poškození přístrojů skutečně byla bouřka.

Podle bývalého servisního manažera lékařských systémů firmy Philips ředitel nemocnice firmu žádal o potvrzení, že přístroje poškodil blesk. Firma mu údajně potvrzení vydala, aniž cokoliv ověřovala. Společnost Philips ovšem tvrzení svého bývalého zaměstnance popřela. Podle prohlášení zaslaného ČTK firma přístroj nejprve opravila a teprve poté dala nemocnici potvrzení. „Vydáno bylo po provedení opravy, tedy v době, kdy technik naší společnosti byl zevrubně seznámen s druhem a rozsahem poškození přístroje,“ uvedla firma. Právník rakovnické nemocnice prohlásil, že s teorií blesku jako příčině poškození přístrojů přišel jako první právě Stehlík.

Stehlík byl z podvodu obviněn letos v polovině února. Podle obžaloby v srpnu 2003 uplatnil plnění pojistné události u Pojišťovny České spořitelny, ve kterém uvedl, že kvůli živelné události byly poškozeny lékařské přístroje. A to prý přesto, že věděl, že porucha nebyla způsobena bleskem, a dokonce se nestala ani v době, kdy uvedl. O měsíc později bylo obvinění rozšířeno, protože v roce 2004 údajně ředitel nemocnice uplatnil plnění pojistné události u pojišťovny Kooperativa. I tentokrát byla jako důvod poruchy lékařských přístrojů uváděna živelná událost.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?