Soud potvrdil pokutu 1,8 milionu korun od ÚOHS pro pojišťovnu

19. 8. 2016 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajský soud v Brně potvrdil pokutu 1,8 milionu korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pro Vojenskou zdravotní pojišťovnu. Pojišťovna při uzavírání smluv nepostupovala v letech 2011 a 2012 podle zákona o veřejných zakázkách.


Soud svůj verdikt změnil poté, co ÚOHS uspěl s odvoláním u Nejvyššího správního soudu. Vyplývá to z webu ÚOHS. Pojišťovna už pokutu zaplatila a podala kasační stížnost, řekl ČTK její mluvčí.

Krajský soud v Brně původně pokutu zrušil kvůli údajné nepřezkoumatelnosti úvah úřadu o výši pokuty, Nejvyšší správní soud (NSS) s tím ale nesouhlasil a soud nižší instance nyní musel svoje stanovisko změnit. Rozhodl přitom o případu jen pár dní poté, co dostal rozsudek nadřízeného soudu. Oba soudy se už předtím shodly na tom, že zákon o veřejných zakázkách porušen byl. Vyplývá to z rozsudku zveřejněného na webu úřadu.

„Pokutu jsme zaplatili ihned po rozhodnutí soudu a byl podán řádný opravný prostředek,“ řekl ČTK mediální zástupce Vojenské zdravotní pojišťovny Richard Medek.

Pojišťovna uzavřela v letech 2011 a 2012 pět smluv o nevýhradním obchodním zastoupení s několika fyzickými a jednou právnickou osobou. Nepostupovala při tom podle zákona o veřejných zakázkách.

ÚOHS se při posuzování případu zabýval zejména otázkou, zda se zákon na vojenskou pojišťovnu vztahuje. Dospěl k závěru, že ano. Mimo jiné proto, že ze zákona o veřejném zdravotním pojištění a zákona o zdravotních pojišťovnách je podle těchto názorů zřejmé, že stát ovládá zdravotní pojišťovny.

Pojišťovna měla podle závěrů ÚOHS na základě počtu nově získaných pojištěnců předpokládat, že hodnota zakázky překročí dva miliony korun, a měla ji tak zadat podle zákona o veřejných zakázkách. Reálně vyplacené provize dosáhly v letech 2011 i 2012 téměř 70 milionů korun.

Pokuta, kterou ÚOHS Vojenské zdravotní pojišťovně uložil, je jednou z nejvyšších za veřejné zakázky, které aktuálně platí. ÚOHS sice v minulosti ukládal i výrazně vyšší sankce, neobhájil je ale u soudů. Příkladem jsou pokuty pro České dráhy nebo město Liberec.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?