Soud potvrdil zrušení pokuty ministerstvu zdravotnictví od ÚOHS

21. 12. 2016 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se bude muset znovu zabývat tendrem ministerstva zdravotnictví z roku 2009 na procesní a personální audity ve fakultních nemocnicích Brno a Olomouc.


Čtvrtmilionovou pokutu, kterou za tendr uložil, letos v červnu zrušil Krajský soud v Brně. Nyní jeho rozsudek potvrdil i Nejvyšší správní soud. Do tendru se mohly přihlásit jen firmy, které prokázaly členství v organizaci, jež sdružuje firmy poskytující služby v oblasti řízení a rozvoje lidských zdrojů. Tato podmínka ale nebyla podle ÚOHS nezbytná, ministerstvo proto postupovalo diskriminačně.

„Předmět veřejné zakázky mohou splnit stejně dobře ti uchazeči, kteří členy takovéto organizace nejsou,“ uvedl úřad v původním rozhodnutí. Tento verdikt nyní neplatí. ÚOHS chybně posoudil odvolání ministerstva, které považoval za opožděné. To bude muset nyní napravit.

Zakázka je z roku 2009 a její výše nakonec dosáhla 23 milionů korun. Vzhledem k objemu zakázky ministerstvu hrozila pokuta přes jeden milion korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?