Soud se bude zabývat kauzou prodeje Nurofenu výrobcům drog

25. 5. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Odvolací senát Městského soudu v Praze se dnes bude zabývat případem lékaře a provozovatele pražské lékárny Andreje Monakova. Obvodní soud pro Prahu 7 mu v březnu vyměřil osm let vězení za prodej léku s pseudoefedrinem Nurofenu lidem, kteří z něj pak vyráběli pervitin. Zároveň mu uložil peněžitý trest tři miliony korun.


Monakova uznal vinným z toho, že čtyřem lidem pomohl k trestnému činu nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Podle závěrů soudu jim prodal přes šest milionů tablet léku.

Podle nepravomocného verdiktu prodával Monakov ve své lékárně v pražské Tusarově ulici enormní množství Nurofenu stop grip, a muselo mu být proto jasné, že ho kupující používají k výrobě drog.

„Soud vzal jako přitěžující okolnost fakt, že byl lékařem,“ prohlásila při vynesení rozsudku předsedkyně prvoinstančního senátu Iveta Postulková. Z výpovědi Monakovovy bývalé zaměstnankyně podle ní navíc vyplynulo, že ho na nezvyklou spotřebu léků upozorňovala. Čtyři lidé, kterým muž podle Postulkové Nurofen prodával, již byli za výrobu drog odsouzeni.

Lékař od počátku obvinění odmítá. Tvrdí, že byl pouze provozním manažerem lékárny a staral se o její chod a údržbu. Uvedl, že manipulaci s léky nechával na zaměstnancích, nebyl prý oprávněn s léky nakládat. S běžnými zákazníky podle svých slov nejednal, do práce lékárníků nezasahoval a staral se spíš o každodenní chod lékárny. Řekl také, že o tom, že lze z Nurofenu vyrábět drogy, nevěděl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?