Soud uložil muži ze Zlínska za vědomé šíření viru HIV osm let

14. 2. 2017 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajský soud ve Zlíně dnes uložil Pavlu Sousedíkovi z Vizovic na Zlínsku osm let vězení za vědomé šíření viru HIV.


Muž podle obžaloby jednoho muže virem nakazil a druhého riziku nákazy vystavil. Vinu ale odmítá. Tvrdí, že partnery o své nemoci předem informoval a s nakaženým navíc údajně pohlavní styk vůbec neměl. Sousedíkovi hrozilo až 12 let. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se odvolal.

Předsedkyně senátu Iveta Šperlichová označila Sousedíkovo jednání za sobecké, zavrženíhodné a nezodpovědné. „S vědomím, že trpí závažnou nemocí, opakovaně poučován odborným lékařským personálem, jak se má chovat, jak je to nakažlivé, čeho se má vyvarovat, přesto toho nedbal a dopadlo to tak, že pana poškozeného tímto virem nakazil. Uspokojení vlastních potřeb upřednostnil nad zdravím a životem dalšího člověka,“ uvedla Šperlichová.

Podle státního zástupce Lea Foltýna nakazil Sousedík v červnu 2013 ve svém bydlišti čtyřiatřicetiletého muže a v říjnu 2014 měl nechráněný pohlavní styk s pětačtyřicetiletým mužem v hotelu v Brně. Druhý z mužů nebyl podle Foltýna nakažen jen shodou šťastných náhod, což nezáleželo na vůli obžalovaného. Třiapadesátiletý Sousedík je stíhán pro těžké ublížení na zdraví a šíření nakažlivé lidské nemoci.

Obžalovaný je HIV pozitivní od roku 2005, dříve se léčil i na syfilis. U soudu řekl, že se HIV nakazil, když poskytoval první pomoc při dopravní nehodě. Vinu na nakažení mladšího z poškozených odmítl, tvrdí, že žádný sex s ním neměl. Nechráněný pohlavní styk s druhým z mužů přiznal s tím, že ho o své nemoci informoval. Rozsudek označil Sousedík za zaujatý a na místě se odvolal. Státní zástupce si ponechal lhůtu pro podání odvolání. Trest podle něj odpovídá i způsobu života obžalovaného.

Podle znalkyně, lékařky Markéty Petrovové, byl Sousedík opakovaně poučen, jak se při své nemoci má chovat. Znalkyně však jeho chování označila za rizikové. Nakažený muž u soudu dříve řekl, že se o Sousedíkově nemoci dozvěděl až den po nechráněném pohlavním styku s ním. Starší z mužů u soudu tvrdil, že mu Sousedík o svém nakažení virem HIV řekl při první schůzce. Při výslechu na policii potvrdil, že spolu měli nechráněný styk.

Sousedík čelí obžalobě i u Okresního soudu ve Zlíně. Podle policie bral jako komisař, který měl na starost zkoušky odborné způsobilosti žadatelů o zbrojní průkaz, úplatky. Obviněn byl z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu v této věci až deset let. Hlavní líčení zatím nařízeno nebylo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?