Soud v Opavě potrestal lékaře kvůli smrti rodičky

24. 2. 2016 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Okresní soud v Opavě potrestal kvůli smrti rodičky peněžitým trestem 200.000 korun dva bývalé lékaře opavské nemocnice. Jejich pacientka z Kravař zemřela v roce 2008 nedlouho po porodu druhého dítěte na otravu krve.


Infekci podle znalců zavinila vzácná bakterie streptokoku. Podle verdiktu lékaři chybovali, když ženu, která měla teplotu a bolesti, nedostatečně vyšetřili a poslali domů. O rozsudku informovala Česká televize.

Soudkyně podle televize v odůvodnění rozsudku uvedla, že obžalovaní sice nemají přímou vinu na smrti matky dvou dětí, dopustili se však pochybení tím, že neprovedli všechna vyšetření, která by mohla odhalit příčiny jejího zhoršujícího se stavu. V případě, že by odsouzení lékaři včas nezaplatili, museli by jít na půl roku do vězení. Rozsudek není pravomocný, lékaři i státní zástupce se odvolali. Případ se tak dostane znovu před ostravský krajský soud.

Kauza se vleče už několik let. V úterý padl čtvrtý rozsudek. Před tím opavský soud lékaře třikrát zprostil obžaloby. Odvolací senát Krajského soudu v Ostravě toto rozhodnutí třikrát zrušil. Naposledy navíc nařídil výměnu senátu.

Mladá žena z Kravař na Opavsku zemřela několik dnů po bezproblémovém porodu v roce 2008. Důvodem byl zánět dělohy způsobený streptokokem. Podle rodiny se žena s manželem dvakrát pokusila vyhledat lékařskou pomoc. Lékaři pacientku opakovaně poslali domů, že jde jen o virózu. Zdravotní stav se ale zhoršoval a žena nakonec zemřela.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?