Soud ve Vídni provedl na návrh Diag Human exekuci obrazů ČR

25. 5. 2011 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Vídeňský soud na návrh společnosti Diag Human provedl exekuci tří významných uměleckých děl zapůjčených Českou republikou na výstavu v rakouské metropoli. ČTK to sdělil právní zástupce firmy Jan Kalvoda a potvrdil kurátor vídeňské galerie Belvedere Alfred Weidinger.


Společnost souhlasila s pokračováním expozice až do 29. května. Poté budou dva obrazy a plastika převezeny do depozitního skladu soudu ve Vídni. Diag Human se už mnoho let soudí s ČR o náhradu škody za překažený obchod s krevní plazmou. Ve sporu jde o deset miliard korun.

Exekuce se týká obrazů Emila Filly a Vincence Beneše a plastiky Otto Gutfreunda.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových podle své mluvčí Jany Rennerové zatím nemá informace o zastavení uměleckých děl, nechce proto předjímat další postup České republiky. Podle právního poradce ministerstva zdravotnictví Tomáše Sokola však bude odvolání proti rozhodnutí o exekuci téměř povinností. „Jde o správu státního majetku,“ uvedl Sokol. Dodal, že ČR k získání děl zpět nemá žádnou jinou možnost než obrátit se na vídeňský soud. Kalvoda týdeníku Ekonom.cz sdělil, ČR má na podání námitek čtyři týdny.

V tiskovém prohlášení oznámil, že firma se s podobnými požadavky obrací i na další zahraniční soudy. „Diag Human má důvody očekávat, že stejně bude rozhodnuto o jejích návrzích i v dalších jurisdikcích vázaných newyorskou úmluvou o vzájemné vykonatelnosti rozhodčích nálezů,“ uvedl právník.

Na základě úmluvy postupoval podle Kalvody i rakouský soud. Smlouva zaručuje, že o vyrovnání ve sporu se státem lze požádat v jakékoli jiné členské zemi úmluvy. Podmínkou však je, že arbitráž musí být již uzavřená a platná. Podle právníků je to i případ sporu Diag Human a ČR, přestože se stát proti výsledku odvolal.

Rozhodčí nález ze srpna 2008 státu nařídil zaplatit firmě Čechošvýcara Josefa Šťávy náhradu škody 8,9 miliardy korun. Diag Human tvrdí, že rozhodnutí již nabylo právní moci, protože se za stát prý odvolali lidé, kteří k tomu neměli ze zákona oprávnění. Konkrétně ministr zdravotnictví Tomáš Julínek a generální ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Miloslav Vaněk. Česká republika je přesvědčena o opaku s tím, že odvolání bylo řádné.

Na tom, že arbitráž pokračuje, Rennerová i Sokol stále trvají. Úřad podle mluvčí považuje tedy „za nemožné vést ve věci exekuční řízení“. Podle poradce ministerstva zdravotnictví jsou pouze rozhodčí kompetentní k tomu, aby rozhodli, zda byla žádost o přezkum nálezu z roku 2008 podána oprávněnými osobami. Zatím to neučinili.

„Rakouský soud uznal vykonatelnost nálezu a nařídil jeho exekuci proto, že sám přezkoumal opravný prostředek státu a shledal, že jej podaly osoby k tomu neoprávněné. To je v rozhodnutí výslovně uvedeno,“ prohlásil Kalvoda. Dodal, že již letos v lednu informoval premiéra Petra Nečase o tom, že se hodlá na zahraniční soudy obrátit.

„Postup rakouské justice je přinejmenším zvláštní. Samozřejmě zvažujeme adekvátní kroky. Postup, kdy jsou zapůjčená umělecká díla brána jako rukojmí jiných sporů považuji za neslušný,“ sdělil ČTK ministr kultury Jiří Besser.

Tři zapůjčená umělecká díla jsou nyní na vídeňské výstavě s názvem „Dynamik! Kubismus/Futurismus/Kinetismus“ v Belvederu. Fillův olej Dvě ženy z roku 1913 pochází ze sbírek Moravské galerie v Brně, Benešův obraz Tanečnice a Gurfreundova bronzová plastika Objetí patří Národní galerii v Praze. Pořadatelé výstavy upozorňují i na abstraktní kompozici Františka Kupky z roku 1913, kterou však zapůjčila soukromá pražská aukční síň a prodejní galerie Adolf Loos Apartment and Gallery Prague. „Obrazy byly zabaveny ve stanoveném termínu (dnes ve 14:30),“ potvrdil kurátor Alfred Weidinger.

Moravská galerie v Brně má ve Vídni jeden ze svých nejhodnotnějších obrazů, olejomalbu Dvě ženy od Emila Filly. Její cena by podle ředitele galerie Marka Pokorného mezi sběrateli nešla pod deset milionů korun. „Je to velká věc z Fillova raného období, jaká na trhu nebyla. Pro nás má mimořádný význam,“ řekl ČTK Pokorný. Galerie nemá ve smlouvě o výpůjčce doložku o nezabavitelnosti, která se uzavírá jen výjimečně. Nemůže tedy se zabavením obrazů nic dělat.

Podle ředitele Národní galerie v Praze Milana Knížáka je bezesporu vinen český stát. „Vystavená díla jsou pojištěna, ale to v tomto případě nehraje žádnou roli. Pokud to stát nevyřeší, tak o tato cenná díla přijdeme,“ řekl Knížák ČTK.

Obě díla z majetku Národní galerie jsou podle něj velmi cenná. „Speciálně obraz Vincence Beneše Tanečnice pojištěný na 500.000 eur (zhruba 12,5 milionu korun) je dílo, které je nenahraditelné. Pojišťovací hodnota druhého díla, bronzové plastiky sochaře Otto Gutfreunda Objetí, činí 100.000 eur (zhruba 2,4 milionu korun),“ podotkl Knížák.

Spor s firmou Diag Human se táhne skoro 20 let. V roce 1991 ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo soutěž na zpracování krevní plazmy. Předběžně se dohodlo se společnostmi Novo Nordisk a Conneco, z níž se později stala firma Diag Human. V roce 1992 tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar firmě Novo Nordisk sdělil, že nevyhrála, protože se spojila s podezřelou firmou Conneco - později Diag Human. Ta od roku 1995 požaduje odškodné za ušlý zisk.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?