Soud začne projednávat zakázky Krajské zdravotní z roku 2008

17. 9. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Okresní soud v Ústí nad Labem začne projednávat kauzu údajně předražených zakázek v Krajské zdravotní. Státní zástupce obžaloval pět bývalých i současných manažerů společnosti, která spravuje pět nemocnic v Ústeckém kraji, z porušování povinností při správě cizího majetku a pletich při veřejné soutěži a dražbě.


Údajně způsobili škodu 120 milionů korun. Mezi obžalovanými je i současný ředitel společnosti Petr Fiala.

Obžaloba je rozdělena na zakázku na nákup přístrojového vybavení pro nemocnice v Ústeckém kraji a na výběrová řízení na expertní poradce při přípravě dotačních žádostí do ROP Severozápad. Zakázka za více než 400 milionů korun na obnovu přístrojového vybavení v nemocnicích v Ústeckém kraji sahá do roku 2008. Přístroje dodávalo konsorcium firem Hospimed a Puroklima. Podle žalobce Krajská zdravotní mohla nakoupit zdravotnické přístroje vlastními silami, ve stejné kvalitě i rychlosti a ekonomicky efektivněji. Manažeři podle žalobce způsobili škodu ve výši 82 milionů korun.

O dalších 38,5 milionu korun byly podle státního zástupce předraženy zakázky na expertní poradce při přípravě dotačních žádostí do ROP Severozápad. Podle kriminalistů byla obvyklá cena za vypracování projektové dokumentace v dané době u obdobných projektů řádově několikanásobně nižší. Zpracované projekty prý navíc neodpovídaly svojí kvalitou požadovaným standardům.

Kromě Fialy se obžaloba týká dalších čtyř členů tehdejšího představenstva, Eduarda Reichelta, Tomáše Indry, Reného Budjače a Miloslava Řeháka. Všichni už dříve jakékoli pochybení odmítli. Hlavní líčení na zatím naplánováno na šest dní do konce září.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?