Soukromá společnost kupuje ordinace lékařů

7. 4. 2009 9:25
přidejte názor
Autor: Redakce
"Od lékařů získáváme ambulance a chceme s nimi nadále spolupracovat, rozhodně je nechceme vyhodit. Většina z nich, ač jsou už v důchodovém věku, chce dál pracovat. Lékař, který odprodá ambulanci, se tak stává zaměstnancem MediClinicu," vysvětlila ředitelka marketingu společnosti Petra Kopecká...


Pětina praktiků je v důchodovém věku a s hledáním nástupce má problémy. Na jihu Čech prodalo ordinace brněnské společnosti už pět praktických lékařů.

Celkem pět lékařů na jihu Čech již prodalo brněnské společnosti MediClinic své ambulance. Dalších deset prodejů se v našem regionu připravuje. Tímto způsobem vstupuje do zdravotnictví na jihu Čech soukromá společnost MediClinic.

„Od lékařů získáváme ambulance a chceme s nimi nadále spolupracovat, rozhodně je nechceme vyhodit. Většina z nich, ač jsou už v důchodovém věku, chce dál pracovat. Lékař, který odprodá ambulanci, se tak stává zaměstnancem MediClinicu,“ vysvětlila ředitelka marketingu společnosti Petra Kopecká.

Pacient změnu prakticky nepocítí. „Ordinace zůstávají na svých místech, nemění se lékař, sestra ani ordinační doba,“ zdůraznil výkonný ředitel MediClinicu Martin Hofman s tím, že se pouze upraví tvář ordinace, vymaluje se či pořídí nový nábytek. S

nahou firmy je vybudování celoplošné sítě ambulancí jak praktiků pro děti a pro dospělé, tak i specialistů. Nad primární zdravotnickou péčí v naší republice se totiž začíná povážlivě smrákat. Jak potvrzují statistiky, věk lékařů se dramaticky zvyšuje.

Doktoři stárnou

V Jihočeském kraji je nyní více než pětina praktických lékařů v důchodovém věku a 43 procent má odejít do penze do deseti let. Šance, že by našli pro svou ordinaci nástupce, je přitom minimální.

„Problém nástupnictví aktivně řešíme. Dnes máme v celé republice sto dvacet ambulancí. Do roku a půl potřebujeme dvacet nových, plně kvalifikovaných lékařů. Do teď se nám jich podařilo nahradit šest,“ vypočítal Hofman.

Kromě hledání nástupců odpadají lékařům, kteří se zapojí do privátní sítě, i starosti s administrativou - ta je řešena centrálně. „Lékař získá patnáct až dvacet procent času, který může věnovat svým pacientům,“ uvedl Hofman. Pacientům nabízí MediClinic jednotné call centrum, kam zavolají, když se chtějí k jakémukoliv lékaři objednat. Mohou také využít ordinace po celé republice, ne jen v místě svého bydliště.

„Důležité je, jak doktor léčí a jak se k pacientům chová. Je pak jedno, jestli je státní, soukromý, nebo zaměstnanec nějaké firmy,“ řekl František Čermák z Českých Budějovic.

Nástupce

„Chtěla jsem svou ambulanci opustit s vědomím, že je o mé pacienty dobře postaráno a bude jim i nadále poskytnuta kvalitní péče. V tu dobu mě oslovil zástupce společnosti MediClinic. Zpočátku jsem měla obavy, ale jednání a nabídka byly seriózní. Zůstávám i nadále ve své ambulanci v zaměstnaneckém poměru a mohu se připravovat na chvíli, kdy s klidným svědomím předám svou zavedenou a plně fungující praxi,“ sdělila psychiatrička z Vimperka Julie Pekárková.

V jižních Čechách k společnosti MediClinic přešli dva lékaři z Tábora a po jednom v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a ve Vimperku.

Daniela Bicková, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?