Soukromé sanitky bez peněz?

8. 1. 2014 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Majitelé sanitek, které zajišťují převoz pacientů, se bouří proti cenám, za které mají jezdit v letošním roce. Tvrdí, že podle nové úhradové vyhlášky nebudou dostávat od pojišťoven dost peněz na pohonné hmoty. Jejich asociace dokonce varuje před kolapsem převozu pacientů. Má to ohrozit provoz 3 tisíc sanitek.


David HAVLENA, redaktor ČT: Převoz pacienta, jaký soukromí zdravotníci absolvují denně stovky. Zajišťují až 70 procent všech přeprav pacientů. Pro ty, co se nemůžou dobře hýbat, jsou nepostradatelní. Zdravotní přepravci teď tvrdí, že kvůli nové úhradové vyhlášce hrozí, že nebudou moct poskytovat služby v plném rozsahu a pacienti nedostanou to, na co mají nárok. Podle Asociace zdravotních přepravců jim budou zdravotní pojišťovny vyplácet za pohonné hmoty částku jako před 2 lety.

Jaroslava PAVLÍKOVÁ, členka vedení ANDZS ČR: Pro nás je to cena pohonných hmot 29,50 korun.

David HAVLENA, redaktor ČT: Přitom ještě loňský rok dostávali za litr nafty 34,60 korun. Pro novou úhradovou vyhlášku je ale referenčním rokem rok 2012.

Viktorie PLÍVOVÁ, mluvčí Ministerstva zdravotnictví: Pokud se dopravci chtějí nepřímo domluvit se zdravotními pojišťovnami, to je skutečně na jejich individuální dohodě. A úhradová vyhláška pak jde zcela stranou.

David HAVLENA, redaktor ČT: A toho chtějí dopravci dosáhnout. Dokud tak nebudou úhrady vyřešené, odmítají podepsat dodatky ke smlouvám pro letošek. Právě ty totiž obsahují výši plateb za pohonné hmoty.

Oldřich TICHÝ, mluvčí VZP: Asociace mluví o hrozícím kolapsu každý rok a zatím nikdy nenastal.

David HAVLENA, redaktor ČT: Přesto VZP se jednání nebrání. A zálohy chce vyplácet měsíčně. Konkrétní částku za pohonné hmoty, ale odmítla sdělit.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?