Soukromí lékaři se připojili k výzvám na Rathův odchod z čela ČLK

5. 11. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Svaz soukromých lékařů Skalpel ve čtvrtek vyzval Davida Ratha k odchodu z funkce prezidenta České lékařské komory (ČLK). "Prezident ČLK reprezentuje pouze zájmy státních a odborově organizovaných lékařů," řekl předseda sdružení Skalpel Jiří Berka. Celé prohlášení najdete v článku...


BRNO/PRAHA - Svaz soukromých lékařů Skalpel ve čtvrtek vyzval Davida Ratha k odchodu z funkce prezidenta České lékařské komory (ČLK). „Prezident ČLK reprezentuje pouze zájmy státních a odborově organizovaných lékařů,“ řekl předseda sdružení Skalpel Jiří Berka.

Rath jeho kritiku odmítl. „Každý, kdo mě zná, ví, že jsem vždy hájil, hájím a budu hájit a mnohdy i razantně zájmy v šech lékařů, nevyjímaje lékaře soukromé,“ řekl Rath.

Soukromí lékaři se podle Berky plně staví za viceprezidentku komory Helenu Fouskovou a člena vedení ČLK Jaroslava Henzla, kteří Ratha k rezignaci vyzvali v úterý. Skalpel rovněž navrhuje zrušení povinného členství v komoře.

Rath poznamenal, že kvůli výzvám tří lidí, kteří Skalpel tvoří, odstupovat nehodlá.

„Beru to jako úsměvný folklór těchto poněkud psychicky výstředních individuí, že mě opakovaně vyzývají, abych odešel a komora se sama zrušila,“ řekl.

Fouskové vytkl, že jí vidina politické kariéry zatemnila rozum, viceprezidentka ČLK kandiduje do Senátu za Evropské demokraty. Její výzvu, aby odstoupil, bere jako osobní podraz.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
Svaz soukromýchlékařů v ČR

Zrušení povinného členství odůvodňuje Skalpel tím, že soukromí lékaři nehodlají financovat Rathovy politické kampaně poškozující jejich zájmy. Rath uvedl, že povinné členství v ČLK sjezd opakovaně potvrdil.

„Skalpel podporuje veškeré akce ostatních organizací sdružujících soukromé lékaře směřující proti snahám o znárodňování zdravotnictví, které ministryně zdravotnictví (Milada Emmerová) nejdříve odsouhlasila a pak se na oko od nich

distancovala, aby je mohla prosazovat ve skrytější podobě,“ uvedl Berka.

Skalpel i část členů ČLK Rathovi vyčítají kolaboraci s ČSSD. Podle nich se například důsledně nepostavil právě proti nedávno na veřejnost uniklému záměru ČSSD zestátnit soukromé ambulance. Rath ale soukromé lékaře popudil už dříve. Na říjnovém sjezdu ČLK v Brně ho někteří delegáti kritizovali za podporou návrhu zákona, znemožňující privatizaci krajských nemocnic.

„ČLK se…naprosto nepokrytě podílí na tahu socialistické vlády k návratu socialistického zdravotnictví,“ řekl tehdy bývalý mluvčí komory Jan Jelínek. Komora podle něj připomíná spíše odborové sdružení lékařů státních nemocnic.

Příznivci Ratha vždy oceňovali jeho přímočarost, vyjednávací a organizační schopnosti. Odpůrci mu naopak vytýkají politikaření a autoritářství. Vloni se jej část delegátů sjezdu ČLK snažila odvolat, ale neuspěli.

PROHLÁŠENÍ SDRUŽENÍ SKALPEL:
Skalpel soukromých lékařů a podnikatelů ve zdravotnictví plně podporuje viceprezidentku České lékařské komory MUDr. Fouskovou v jejím hodnocení činnosti prezidenta ČLK jako ojedinělý hlas hájící v představenstvu ČLK zájmy soukromých lékařů.
Skalpel odsuzuje osobní útoky Dr. Ratha na MUDr. Fouskovou a vyzývá současně MUDr. Ratha k rezignaci na jeho funkci. SKALPEL dává na vědomí, že prezident ČLK reprezentuje pouze zájmy státních a odborově organizovaných lékařů a svojí činností se dostává do příkrého rozporu se zájmy soukromých lékařů a podnikatelů ve zdravotnictví.
Proto Skalpel navrhuje zrušení povinného členství v ČLK, neboť soukromí lékaři odmítají financovat politické kampaně Dr. Ratha poškozující jejich zájmy. Současně Skalpel podporuje veškeré akce ostatních organizací sdružujících soukromé lékaře směřující proti snahám o znárodňování zdravotnictví, které ministryně zdravotnictví nejdříve odsouhlasila a pak se na oko od nich distancovala, aby je mohla prosazovat ve skrytější podobě.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?