Soutěž záchranářů v Jeseníkách vyhrály týmy z USA a Slovenska

4. 6. 2012 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Týmy záchranářů z USA a Slovenska kralovaly soutěži záchranářů, která se tradičně konala v Jeseníkách, informoval ČTK mluvčí závodu Jiří Pavlík. Rallye Rejvíz je automobilová soutěž, během které posádky záchranných služeb z různých zemí plní na trase odborné úkoly z oboru urgentní medicíny, se kterými se denně mohou setkat. Letos se konal již 16. ročník.


Záchranáři měli letos za úkol například vyřešit infarkt v erotickém podniku, úraz v lese, autonehodu s více cestujícími či úraz dítěte v bytě s podezřením na týrání. Organizátoři a autoři soutěžních úkolů kladou důraz na opravdovost, téměř všechny úkoly mají reálný základ ve skutečných výjezdech záchranné služby. Záchranáři absolvovali tři denní a dvě noční etapy, posuzoval se způsob jejich vyšetření, stanovení diagnózy, léčba, další směrování pacienta i způsob transportu k dalšímu ošetření.

Posádka při soutěži vždy vyjela na etapu a na trase řešila nachystané úkoly s figuranty. „Tým musí postupovat jako na skutečném výjezdu. Figuranti se také snaží, aby bylo vše co nejblíže realitě,“ popsal Pavlík.

Soutěž má mezinárodní a národní část, v obou jsou týmy rozděleny na posádky s lékařem a bez lékaře. Mezinárodní část mistrovství vyhráli v obou kategoriích američtí záchranáři, v národní části se nejvíce dařilo posádkám ze Slovenska, vítězná posádka s lékařem je z Prešova, kategorii bez lékaře vyhrál tým z Košic. Do národního klání se přihlásilo 27 posádek z České republiky a Slovenska, v soutěži pro zahraniční týmy jich byly čtyři desítky.

Hlavní soutěž doplnilo také klání českých a slovenských mediků, kteří plnili stejné úkoly jako profesionální záchranáři, zvítězili studenti z Olomouce. V soutěži Zlaté sluchátko pro dispečerky a dispečery obsluhující tísňové linky 155 museli soutěžící například zvládnout telefonické vedení porodu, nebo ukázat, jak jsou schopni přijímat a zpracovávat informace v náročných a stresujících podmínkách.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?