Špatný životní styl stojí naše zdravotnictví 30 miliard ročně

22. 8. 2012 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) by se naše společnost měla v nejbližší budoucnosti vážně zamyslet nad svým životním stylem. Zdravotní stav obyvatelstva se totiž neustále zhoršuje a léčba chorob způsobených špatným životním stylem přijde české zdravotnictví až na 30 miliard korun ročně.


Neuspokojivou situaci je třeba začít řešit nejprve u českých dětí, na jejichž špatný životní styl poukázala i Světová zdravotnická organizace (WHO) ve své Mezinárodní zprávě o zdraví a životním stylu dětí a školáků. Z výsledků výzkumu WHO vyplývá, že české děti mají výrazný nedostatek pohybových aktivit, špatně se stravují a ve vysoké míře holdují alkoholu a cigaretám.

Sportem ku zdraví

Ministerstvo zdravotnictví spatřuje řešení špatné situace především ve zlepšení financování sportu, ale také v omezení dostupnosti cigaret a alkoholu.

V mezinárodním srovnání zaujímají české děti přední příčky v užívání alkoholu, tabáku a marihuany. Pravidelně kouří přibližně 15 % osmnáctiletých. Nadváha a obezita je v současnosti problém pětiny chlapců a desetiny dívek, přičemž 75 % z těchto dětí si problémy nese až do dospělosti.

„Děti si špatné návyky s sebou nesou celý život. Připravili jsme proto zákon o ochraně před škodami způsobenými návykovými látkami, jehož cílem je snížení dostupnosti tabákových výrobků a alkoholu a zákaz kouření v restauracích a na veřejných místech,“ řekl novinářům ministr zdravotnictví.

Mezinárodně platná doporučení pro pohybovou aktivitu činí 60 minut denně, což u nás nesplňují tři čtvrtiny dětí. Celkové statistiky tak pro Českou republiku nevyznívají vůbec příznivě.

Jednoznačnou prioritou by tedy nyní měla být podpora sportovních aktivit. Sport je totiž přirozenou a podle Leoše Hegera také dostupnou prevencí řady onemocnění. Přesto ale peníze, které stát vynakládá na podporu sportu, spíše klesají. Potvrzuje to i studie, kterou si nechal u poradenské společnosti KPMG zpracovat Český olympijský výbor (ČOV).

„Studie KPMG, kterou jsme si nechali zpracovat, poukázala nejen na to, že české děti nesportují, ale i na to, že sport má u nás špatné finanční zázemí, přičemž peníze do sportu stále klesají,“ řekl místopředseda ČOV Jiří Kejval.

Leoš Heger si je vědom toho, že uvedené statistiky se zpětně promítají i do zdraví celé populace. Ministerstvo zdravotnictví by proto rádo přispělo k předefinování dlouhodobé podpory sportu v České republice, a to včetně otázky jeho financování.

Investice do prevence se vyplatí

Následky nezdravého životního stylu stojí stát nemalé peníze. Podle ministra přijde jen léčba pacientů, kteří onemocní v důsledku kouření, v odhadu na 8 miliard korun ročně. Lepší životospráva Čechů by pak prý celkově mohla ušetřit našemu zdravotnictví až 30 miliard ročně.

Například léčba obézních jedinců stojí, podle údajů ministerstva, až o 30 % více, než u lidí s normální tělesnou hmotností. Roční náklady VZP na léčbu jednoho obézního pacienta dosahují až k hranici 100 tisíc korun.

Zlepšení úrovně zdraví a úsporu nákladů má přinést nová koncepce prevence nemocí a podpory zdraví, jejímž cílem je sdílet odpovědnost všech složek společnosti pod odbornou a koordinační rolí ministerstva zdravotnictví.

V příštím roce také poputuje na projekty prevence a podpory zdravého životního stylu 280 milionů korun. Částku ministerstvo získalo částí z evropských fondů a částí ze státního rozpočtu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?