Špidla sbírá odvahu odvolat Součkovou

7. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
I když premiér Vladimír Špidla ještě před týdnem tvrdil, že žádnou rekonstrukci vlády nechystá, hledá v tichosti odvahu na změnu v resortu zdravotnictví. Dny Marie Součkové ve funkci ministryně jsou tak podle některých členů soc. dem. sečteny, neboť premiér již sonduje, kdo by v čele resortu mohl stanout místo ní...


Někdejší Špidlova chráněnkyně totiž ztrácí podporu nejen u svých vládních kolegů a vedení soc. dem., ale i u samotného premiéra.

Ani ano, ani ne

Špidla včera na přímou otázku Práva, zda může potvrdit, že hledá nástupce za Součkovou, zareagoval stručně: „To nemohu potvrdit.“ Na další otázku, zda to tedy není pravda, zopakoval: „Už jsem vám řekl, že to nemohu potvrdit.“

Donedávna přitom spekulace o odvolání jednoznačně popíral. Podle informací ze Špidlova okolí je důvodem jeho otálení s odvoláním ministryně fakt, že premiér nemá rád konfliktní situace a nemá ani příliš odvahu říkat lidem do očí nepříjemné věci.

„Pokud se premiér už konečně k tomuto kroku rozhoupe, mělo by to být ve velmi krátké době, ještě před tím, než se vláda vrátí k přerušené diskusi o reformě zdravotnictví,“ řekl Právu zdroj obeznámený se situací.

Podle něj by Špidla neměl s tímto krokem dále otálet, protože v případě schválení reformy by odvolání ministryně postrádalo navenek logiku.

Součková je v klidu

Samotnou Součkovou nechávají spekulace o jejím chystaném odvolání v klidu. Právu včera řekla, že se o tom spekuluje už rok a půl. „Je to od doby, kdy možná mnozí lobbisté a byznysmeni ve zdravotnictví se domnívali, že tak rychle neprohlédnu,“ dodala.

To ale někteří vysocí představitelé ČSSD popírají s tím, že Součková ztratila premiérovu důvěru již koncem loňského roku, kdy se rozhodl odebrat své stranické místopředsedkyni mediální politiku, kterou měla do té doby na starosti, a předat ji Grossovi. Někteří navíc dodávají, že ministryně funkci nezvládá a tím škodí straně.

Součková údajně není příliš ochotna komunikovat a nedá na rady ani odborníků, ani spolupracovníků. Nikdo z politiků se ale nechce na toto téma veřejně bavit s odkazem na kolegiální vztahy. I tyto informace ale Součková popírá.

Jako o možném nástupci Součkové se opakovaně zmiňuje jméno poslance soc. dem., lékaře Jozefa Kubinyiho či šéfa pražské motolské nemocnice Miloslava Ludvíka. Kubinyi Právu řekl, že jde stále jen o spekulace, přičemž otázka, zda by funkci přijal, je podle něj zatím předčasná.

Jasnou ztrátu důvěry v Součkovou údajně naznačilo jednání vlády o koncepci zdravotnictví, které ministři přerušili s tím, že se k němu vrátí ještě v dubnu. Podle některých členů vlády se ministryně dostala do sporu zejména se svými stranickými kolegy, a to s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou a ministrem práce a sociálních věcí Zdeňkem Škromachem.

Veřejné prohlášení o tom, že vláda jednání přerušila jen pro to, aby ministryně svůj obsáhlý materiál pouze zkrátila, bylo podle zdrojů Práva pouze sdělením pro veřejnost, za kterým se ve skutečnosti skrývá velká nespokojenost s navrhovanou koncepcí.

S ní spojila sama Součková své setrvání ve funkci, což včera zopakovala. Dodala však, že neschválení koncepce by nebylo jen její prohrou, ale i celé vlády. „Pokud chceme něco dělat, nemůžeme na jedné straně říkat, že je to priorita a na druhou stanu nepomáhat v řešení,“ řekla Právu.

Vztah premiéra k Součkové naznačila podle informací Práva i historka, která se odehrála po zmíněném zasedání vlády o koncepci zdravotnictví. Když se ministři dohadovali, kdo předstoupí před novináře na tiskové konferenci, přihlásil se o to sám premiér, což měla Součková komentovat slovy, že už ani nemůže na tiskovku, která se týká jejího resortu. Nakonec se jí ale spolu s premiérem zúčastnila.

Bez jakéhokoliv závěru vyzněla včera debata poslanců o stavu zdravotnictví, zprávě, kterou jí předložila ministryně zdravotnictví Marie Součková.

Naďa Adamičková, Marie Königová, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?