Spoluúčast pacientů stoupla o 123 procent

3. 3. 2010 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Spoluúčast pacientů na léčení v letech 2003 až 2008 stoupla o 123 procent. Na včerejším 99. pražském Žofínském fóru, které se zabývalo zdravotnictvím, to řekl Milan Kubek, prezident České lékařské komory.


„Spoluúčast pacientů na úhradě zdravotní péče je nejrychlejší položkou ve výdajích a dál roste. V letech 2003 až 2008 stoupla o 123 procent, tedy z 19 na 43 miliard korun. Výdaje na zdravotnictví se ve stejném období přitom zvýšily o 35 procent,“ řekl Kubek. „Nárůst spoluúčasti pacienta už je na hranici sociální únosnosti.“

Jeho slova ale odmítl první náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr.

Ten prohlásil, že letos podle odhadů ministerstva dostane od své zdravotní pojišťovny zpět peníze zhruba čtvrt miliónu lidí, kteří překročili limit zdravotních poplatků. V průměru by měl každý dostat zpět zhruba tisíc korun. Podle Šnajdra je to „doklad toho, že zdravotnictví i v dobách krize je vysoce sociálně dostupné“.

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák uvedl, že loni se poprvé v historii pojištění vybralo na pojistném méně než v roce předchozím. V roce 2008 to bylo 161 miliard, loni 160 miliard korun.
Horák navrhuje změnit odvod zdravotního pojištění, zavést tzv. fixní částku, která by byla pro všechny stejná, a pak další částku, která by byla odvozena od příjmu pojištěnce.

Nechtěl ale být konkrétní, protože to by prý znamenalo širokou diskusi.

Kubek má také návrh na změnu pojištění. Soudí, že odvod dnešního pojistného, který dělá 13,5 procenta z příjmu, by mohl klesnout na 11 procent, ale stát by musel platit za své pojištěnce, kterých je 58 procent, a jsou to všichni důchodci, děti, ženy na mateřské a další, více než dosud.

„Nyní platí za každého svého pojištěnce měsíčně 723 korun. Pokud by se pojistné snížilo na 11 procent, měl by platit stejnou procentní částku z průměrné mzdy. Protože ta je nyní 22 896 korun (za 1.-3. čtvrtletí roku 2009 - pozn. red.), znamenalo by to, že stát za každého pojištěnce musel odvést měsíčně 2518 korun, tj. 3,4krát víc než dosud,“ řekl Právu Kubek.

Podle Horáka by se měl zrovnoprávnit odvod pojištění mezi zaměstnanci a osobami samostatně výdělečně činnými.

Zaměstnanec nyní na zdravotní pojištění v průměru odvádí měsíčně 2732 Kč, ale podnikatel 1238 Kč. To je podle Horáka značný nepoměr.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?