Spor nemocnic zřejmě skončí

17. 5. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Jen několik týdnů zbývá do definitivního vyřešení více než tři roky starého sporu o přístrojové vybavení brněnské Úrazové nemocnice. Alespoň v to doufá vedení Brna.


Přístroje, které podle rozhodnutí ministerstva zdravotnictví patří prostřednictvím Fakultní nemocnice Brno státu, vymění město za dvě budovy v Masné ulici. Mají hodnotu necelých třicet milionů korun a zatím si je pronajímá státní Zdravotní ústav.

Tento návrh na uzavření sporu schválili zastupitelé. „Udělali jsme první oficiální krok k vyřešení problému. Je to z naší strany velkorysé. Stát na nás v roce 2009 převedl fungující nemocnici, ale ministerstvo na poslední chvíli a na hraně zákona vyjmulo přístroje z jejího majetku. Teď nabízímedvě budovy jen za to, ženám zůstanou,“ uvedl náměstek primátora Oliver Pospíšil.

Spor odstartoval v roce 2008 tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Úrazovku jeho úřad plánoval nejdříve zrušit. Když pak poslanci speciálním zákonem převedli nemocnici na Brno, nechal přepsat její vybavení na státní fakultní nemocnici. Od té doby spolu nemocnice vedou spor. Fakultní si nárokuje nejen přístroje za 43 milionů, ale i dvaasedmdesátimilionový dluh za jejich nájem. Město jej platit odmítá a snaží se dohodnout jiné řešení.

Jednání o něm potvrdil vedle zástupců města i ředitel Fakultní nemocnice Roman Kraus. „Jednání vedeme a věřím, že do měsíce dosáhneme dohody. Ale k podrobnostem se nechci vyjadřovat, je to složitá situace,“ konstatoval ředitel.

Konečné slovo v majetkových otázkách má podle vyjádření města i nemocnice ministerstvo financí. Je zatím opatrné. „Žádost Fakultní nemocnice Brno o schválení soudního smíru jsme prostřednictvím ministerstva zdravotnictví obdrželi. Případ ale bude vyžadovat doplnění podkladů a podrobné posouzení. Rozhodnutí zatím nelze jakkoli předjímat,“ upozornil mluvčí ministerstva Radek Ležatka.

Ředitel Úrazové nemocnice Karel Doležal považuje rozhodnutí zastupitelstva za dobrou zprávu. „Myslím, že zvolené řešení bude nejschůdnější. Spor trvá moc dlouho. Není příjemné stále myslet na to, kde vezmeme peníze na přístroje, pokud nám je soud nakonec nepřizná,“ řekl Doležal.

Zároveň ubezpečil, že tři a půl roku nejistoty se nijak nedotklo pacientů. „Přístroje jsme normálně využívali. Vedli jsme spíše jen administrativní válku,“ uvedl ředitel úrazovky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?