Spor o financování letecké záchranky

15. 1. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubický kraj nesouhlasí s dvoumiliónovým příspěvkem na provoz letecké záchranné služby v Královéhradeckém kraji. Zdůvodnil to tím, že nemá dostatek informací, na co konkrétně sousední kraj peníze požaduje.


O provozu vrtulníků totiž nerozhoduje Pardubický kraj, ale stát. Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje zajišťuje smluvně tuto službu pro ministerstvo zdravotnictví.

Samospráva proto požádá ministerstvo, aby situaci systémově řešilo. Právo o tom informovala mluvčí Pardubického kraje Magdaléna Navrátilová.

„Stát rozhodl, že v Pardubickém kraji letecká záchranná služba nebude. Proto musí nést zodpovědnost za své rozhodnutí,“ zdůraznil ve čtvrtek Právu náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL).

„Musíme vědět, na co konkrétně máme peníze dát. V případě, že bychom akceptovali požadavek, nemůžeme vyloučit, že by podobné nároky vznesly sousední kraje Olomoucký nebo Vysočina,“ zdůvodnila Právu zamítavé rozhodnutí radní zodpovědná za zdravotnictví Markéta Tauberová (ČSSD).

Radní dodala, že před dalším jednáním mezi oběma kraji by měly být vyjasněny náklady na leteckou záchrannou službu a také jasně specifikovány činnosti hrazené z krajských prostředků.

„Navrhujeme, aby stát, který provozuje leteckou záchrannou službu v Královéhradeckém kraji i v ostatních krajích, rozhodl, odkud budou vrtulníky k těžce zraněným pacientům létat. Měl by existovat centrální dispečink, odkud by dispečeři posílali vrtulníky k těžkým a závažným případům,“ upřesnila krajská radní Tauberová.

Ředitel Rychlé záchranné služby Pardubického kraje Marek Obrtel by raději než poskytnutí příspěvku do Hradce Králové přivítal přesun letecké záchranky do Pardubic.

„Dokázali bychom využít tuto možnost bez výrazného zvýšení nákladů pardubické záchranné služby. V současné době létají do našeho kraje vrtulníky z pěti okolních krajů,“ tvrdí Obrtel. O systému letecké záchranné služby bude jednat také Asociace krajů ČR.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?