Spor o Ratha může rozbít dohody

13. 9. 2006 9:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Ačkoli se minulý týden šéfové klubů ODS a ČSSD dohodli o předsednictví ve sněmovních výborech, občanští demokraté váhají, zda některé předsedy navržené soc. dem. podpoří. Nejspornějším jménem je pro ně kandidát na šéfa zdravotního výboru David Rath. "Nejde o žádnou organizovanou akci, ale někteří navržení soc. dem. předsedové jsou pro nás příliš vyhraněná jména...


Jsou to hlavně lidé s ministerskou minulostí, s nimiž jsme vedli politické spory, a tak je možné, že napětí vůči nim bude u nás přetrvávat,“ řekl Právu místopředseda klubu ODS Oldřich Vojíř.

Potvrdil, že největší problémy mají občanští demokraté právě s Rathem. „Počkáme na jeho vystoupení ve výboru, kde přednese svou vizi, jak chce tento orgán vést. Bude-li smysluplná, pak třeba naše poslance přesvědčí. Bude-li ale pokračovat v konfrontačním tónu, pak může vzniknout problém,“ dodal Vojíř.

Šéf klubu ČSSD Michal Hašek na to prohlásil, že soc. dem. poslanci potvrdí podle dohody kandidáty, které ODS předloží. „Nebudeme dělat překvapení, jsme připraveni dohody dodržet. Čekáme totéž od druhé strany. Pokud ale vzniknou nějaké potíže, pak budeme muset nějak reagovat,“ řekl Právu. Neuvedl ale jak.

Podle kuloárových informací by mohli soc. dem. odvetou nepodpořit v čele výboru pro obranu Jana Vidíma. „Jestli chtějí Vidíma, pak budou muset skousnout Ratha,“ prohlásil jeden z poslanců.

Výbory, které byly včera ve Sněmovně ustaveny, se na svých předsedech mají shodnout dnes a ještě odpoledne se k nim vyjádří i celá Sněmovna. Pokud volbu výborů plénum nepotvrdí, pak budou muset volit znovu. K tomu jim určí Sněmovna lhůtu. Jestliže se některý z výborů do této stanovené doby na předsedovi neshodne, zvolí mu předsedu celá Sněmovna.

Výborů je 18, po šesti předsednictvích má připadnout ODS a ČSSD, v čele dvou mají stanout komunisté a po jednom by řídili lidovci a zelení.

Na začátku včerejšího jednání představil poslancům premiér Mirek Topolánek všechny ministry svého kabinetu. Zatleskali jim pouze poslanci ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, zatímco soc. dem. a komunisté se k nim nepřipojili.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?