Spory Němečka a Babiše se vyhrotily, bude je řešit koalice

10. 11. 2014 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
V koalici se rozhořel další ostrý spor mezi ministry zdravotnictví a financí Svatoplukem Němečkem (ČSSD) a Andrejem Babišem (ANO) kvůli článkům o nepovolené léčbě kmenovými buňkami v médiích, která Babiš vlastní. Sporem se bude tento týden zabývat koalice, už v pátek večer se ale sešel premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s Babišem.


Sobotka pak novinářům řekl, že koaliční krizi spor nevyvolal. Podle Babiše mají všichni zájem na tom, aby se situace zklidnila.

„To, co se odehrálo, byla možná určitá špička ledovce, protože tady probíhá diskuse v koalici o tom, jestli je možné uplatnit i připomínky koaličních stran k fungování ministerstva zdravotnictví,“ řekl Sobotka. „Budeme řešit názory jednotlivých koaličních partnerů na ty informace, které odezněly,“ řekl Babiš. S Němečkem nemá důvod jednat, uvedl.

Roztržku odstartoval Němeček kritikou médií, která vlastní Babišova firma Agrofert. Tvrdil, že o něm lžou a jejich záměrem je ho poškodit. Babiš pak Němečkovi doporučil nastoupit protialkoholickou a psychiatrickou léčbu. Kritizoval ho také za nevýhodné nákupy v ostravské nemocnici, kterou Němeček vedl. Pravicová opozice hovoří kvůli sporu o mimořádné schůzi Sněmovny. Uvažuje dokonce o hlasování o nedůvěře vládě.

Mladá fronta Dnes a server iDnes.cz zveřejnily zprávu, ve které napsaly, že ministerstvo chce prosadit nepovolenou léčbu kmenovými buňkami pro diabetiky a pacienty s ischemickou chorobou nohy. Vyjádření ministerstva, že resort od tohoto záměru ustoupil, deník napsal v poslední větě zprávy. Na serveru reakce ministerstva nebyla. Vydavatelství Mafra později uvedlo, že text na serveru iDnes.cz byl chybný.

„Při převzetí článku, který vyšel v MF DNES věcně správně, došlo k chybě. Upřesnění s omluvou jsme za iDnes.cz vydali dopoledne,“ sdělila ČTK Miloslava Nováková, ředitelka public affairs pro Česko a Slovensko mediální skupiny Mafra.

Němeček novinářům řekl, že nemůže mlčet, když noviny koaličního partnera lžou a berou si jako rukojmí pacienty. Nechtěl spekulovat, zda je za tím útok hnutí ANO. Podle Němečka by se měla média spíše zabývat nevýhodnými obchody mezi Správou státních hmotných rezerv a Agrofertem.

Poslanci ANO nepřímo některé údaje zveřejněné v Babišových médiích obhajovali. Tvrdili, že Němeček od nepovolené léčby ustoupil až poté, co na to jejich hnutí upozornilo. Předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek ale odmítl, že by Babiš chtěl využít vlastnictví médií ke kritice Němečka.

Babiš i poslanci ANO kritizovali Němečka i za údajně nevýhodné nákupy zdravotnických přístrojů v ostravské fakultní nemocnici, kterou Němeček v minulosti vedl. Babiš naznačil, že tím Němeček mohl získat peníze na stavbu svého domu v Čeladné. Faltýnek v návaznosti na to řekl, že pokud by se některá podezření potvrdila, Němeček by měl ve vládě skončit. Která podezření má na mysli, ani po několika dotazech novinářů neupřesnil. Babiš v Bruselu ČTK řekl, že resort zdravotnictví funguje špatně a pokud by byl jeho šéf z hnutí ANO, ve vládě by skončil.

Podle Sobotky by měl Babiš svá slova vysvětlit. Osobní útoky nejsou na místě, ministři podle něj musí spolupracovat. Babišovy výroky označil za nevhodné a nekolegiální, spor chce řešit v koalici.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) považuje Babišovy výroky na adresu Němečka za nešťastné a nevhodné. Babiš by měl svá obvinění prokázat, míní.

Pravicová opozice hovoří kvůli sporu o mimořádné schůzi Sněmovny. Uvažuje dokonce o hlasování o nedůvěře vládě. Podle předsedy poslanců TOP 09 a Starostů Miroslava Kalouska takovou věc český Parlament v posledním čtvrtstoletí nezná.

„Vaši ministři buď lžou, nebo kradou,“ řekl. Podle Kalouska by měli odejít Němeček, Babiš, nebo oba. „Myslíte si, že si česká politická kultura může dovolit, aby se jeden člen vlády takto vyjadřovat o druhém?“ tázal se předseda ODS Petr Fiala. Rovněž podle šéfa Úsvitu Tomia Okamury není možné záležitost zamést pod koberec.

V podvečer se sešlo grémium ČSSD, ministr Němeček po něm novinářům řekl, že nemá dojem, že by jeho pozice v čele ministerstva byla ohrožena.

Podle Němečka s návrhem na zavedení a proplácení léčby přišly v červnu odborné lékařské společnosti angiologická a diabetologická. „Náš návrh se týká úzké skupiny nemocných. Není to žádné plošné zahrnutí všech,“ uvedl místopředseda České angiologické společnosti Miroslav Bulvas.

Podle něj by metoda byla pro lidi, jimž hrozí amputace a všechny způsoby léčby už se vyčerpaly. Maximálně by ji dostalo 500 lidí a stála by kolem 50 milionů, upřesnil Bulvas. Podle deníku by dvě centra inkasovala ročně čtyři miliardy - 100.000 za nemocného, jichž je prý 40.000. Bulvas řekl, že pacientů je 5000 až 10.000 podle diagnostiky. Upřesnil, že společnost skutečně navrhla pro léčbu IKEM a ostravskou fakultní nemocnici, protože je Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) odsouhlasil jako tkáňová pracoviště. Dodal, že ostravští lékaři navíc metodu zkoumají dlouho. Němeček se zavedením léčby dál počítá. Věří, že se na ní příští rok odborníci shodnou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?