Správní rada odvolala ředitele Vojenské zdravotní pojišťovny

26. 9. 2016 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Správní rada Vojenské zdravotní pojišťovny odvolala ředitele Karla Šteina. Vedení pojišťovny považuje odvolání za neplatné. ČTK to sdělil mluvčí pojišťovny Richard Medek. Podle informací ČTK rada odvolala i svoji předsedkyni Jitku Šebkovou a na její místo zvolila dosavadní místopředsedkyni Lenku Poliakovou.


O Šteinově odvolání se spekuluje od loňského prosince. Policie ho loni obvinila z nehospodárného nakládání s penězi, stíhání se zřejmě týká více než 20 podezřelých zakázek. Pětašedesátiletý Štein, který VoZP řídí od července 2009, nařčení popírá.

Jednání správní rady na dnešek svolala Poliaková, která v radě zastupuje ministerstvo financí. Podle ministerstva zdravotnictví ale Poliaková nebyla ke svolání oprávněna.

Z patnáctičlenné správní rady se dnes v sídle pojišťovny sešlo devět členů, především zástupců ministerstev financí a obrany a také armády. U dvou z těchto členů ale existují právní pochybnosti o oprávněnosti členství, které podle mluvčího pojišťovny řeší soud. Jedná se o zástupce neziskové organizace Svaz vojáků z povolání Armády České republiky. Ti byli do správní rady zvoleni zřejmě na základě ustanovení ze statutu pojišťovny, v kterém se píše, že členem orgánu může být člen odborové organizace. Svaz ale není odborovou organizací a navíc vojáci nesmějí být členy odborů.

Po Šteinově odvolání pověřila rada podle mluvčího Medka řízením pojišťovny ekonomického náměstka Pavla Koláře. Novým místopředsedou správní rady byl zvolen brigádní generál Zoltán Bubeník. Mluvčí pojišťovny ČTK řekl, že podle vedení pojišťovny i ministerstva zdravotnictví bylo jednání, a tudíž i závěry z něho vyplývající, neplatné.

Členové zvolení za ministerstva obrany a financí spravovaná hnutím ANO usilovali o odvolání ředitele pojišťovny, která má asi 700.000 pojištěnců, už delší dobu. Proti tomu ale byla část členů, zřejmě především zástupci ministerstva zdravotnictví.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) uvedl, že pokud se obě křídla správní rady nedohodnou a pojišťovna nebude plnit svoje závazky vůči poskytovatelům zdravotní péče, je ministerstvo připraveno uvalit na VoZP nucenou správu.

Němeček má dlouhodobě spory s ministrem financí a šéfem ANO Andrejem Babišem, který přes fond Hartenberg spoluvlastní síť klinik, které se zaměřují na asistovanou reprodukci a genetiku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?