Správní rada VZP o personálních změnách nejednala

23. 10. 2012 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Návrh na personální změny ve vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) v pondělí na správní radě nezazněl. Nedočkala se ani právní analýzy, kterou si na smlouvu se společností IZIP na provoz portálu dal udělat ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).


ČTK to řekl člen správní rady za ČSSD Michal Sojka. Heger ČTK sdělil, že pro něj standardní platformou k diskusi o otázkách zdravotního systému je Sněmovna. Správní rada VZP tu „správnou diskusní platformu nepředstavuje“.

Podle právních analýz je prý smlouva pro pojišťovnu krajně nevýhodná. Právníci zpochybnili autorská práva a postupy při zajištění portálu.

„Zástupci ministerstva na opakované výzvy několika členů správní rady nepředložili žádnou právní analýzu této smlouvy,“ řekl Sojka.

Vedení VZP vysvětlilo dnes členům správní rady podmínky smlouvy, kterou uzavřel ředitel Pavel Horák. Skrze portál komunikuje VZP s lékaři, nemocnicemi i pojištěnci. Po vypovězení smluv na elektronické zdravotní knížky musel ředitel z pověření správní rady zajistit fungování portálu novou smlouvou. Horák ji podepsal 1. října na dobu neurčitou.

„Ptal jsem se, dokonce ani zástupci státu nebyli o smlouvě panem ministrem informováni. Připadá mi to jako totálně účelová záležitost, kde se úmyslně poškozuje v rámci koaliční války pověst VZP,“ řekl Sojka. Podle něj by měl Heger dát analýzu správní radě „okamžitě“, nebo se za kritická slova omluvit.

O analýzu požádal ministra už minulý týden dopisem člen správní rady a předseda sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS). Chtěl také, aby ministr předložil relevantní podklady v souvislosti s kritikou managementu VZP tak, jak je prezentoval v posledních týdnech v médiích. Šťastný žádá, aby diskuse o směřování a řízení VZP byly na oficiální úrovni v orgánech pojišťovny, nikoli v podobě mediálních vzkazů.

Ministr odpověděl Šťastnému v dopise, který poskytl ČTK, že je plným právem člena vlády, aby pro potřebu své práce zadal k vypracování odborné či právní posudky. „Platí to zvláště v případech, kdy jsou vynakládány veřejné prostředky v nemalé výši, jako je tomu v případy systému IZIP,“ napsal. Za deset let dala VZP do projektu téměř dvě miliardy korun, ale nepodařilo se ho plošně spustit.

Ministr také uvedl, že stabilita veřejného zdravotního pojištění bude jedním z bodů zasedání vlády tuto středu. „O tématu veřejného pojištění vláda hovořila i na minulém jednání. Bohužel v rámci této debaty byla otázka doplnění správní rady opětovně zablokována,“ napsal Heger.

Správní rada projednala dnes také hospodaření VZP v příštím roce, které podle předběžných propočtů „nevypadá moc dobře“. Podle dřívějších informací ředitele Horáka hrozí propad až šest miliard korun. S letošními třemi miliardami by tak propad mohl stoupnout až na devět miliard.

VZP navrhla úsporná opatření na příjmové i výdajové stránce, aby takto navržený plán bylo možno dodržet. Změny musejí nastat například v lékové politice či v platbách pojišťoven nemocnicím v systému DRG. Dosavadní vyhláška podle Sojky nutí VZP k vyšším sazbám, podle správní rady se mají sjednotit. S tím počítá i ministr.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?