Správní rada VZP projedná strategii úhrad, hospodaření a IZIP

25. 2. 2013 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Strategii úhrad za zdravotní péči pro letošní rok a průběžnou zprávu o hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) projedná dnes její správní rada. Podle šéfa rady a ministerského náměstka Petra Noska by měla zaznít také informace o postupu vyjednávání s firmou IZIP, která pro VZP zajišťuje komunikační portál.


VZP čeká záporný zůstatek na základním fondu 4,355 miliardy, větší část budou závazky po splatnosti. Podle nejčernějších variant by VZP mohla na konci roku mít propad až šest miliard korun a výrazně prodloužit splatnost.

Nosek k tomu uvedl, že když VZP chystala zdravotně pojistný plán, nebylo ještě známé přesné znění úhradové vyhlášky. Varianty proto musely počítat se vším. Je přesvědčen, že situace tak špatná nebude.

Vyhláška je „restriktivní“, takže podle Noska umožní, aby VZP snížila letos deficit na polovinu a příští rok už by mohla být na nule. Ředitel VZP Zdeněk Kabátek ČTK řekl, že by chtěl skončit na nule už tento rok.

Úhradová vyhláška podle Noska poprvé zohledňuje i přechody pojištěnců mezi pojišťovnami, což pro VZP bude podle něj znamenat úspory v úhradách nemocniční péče v řádech procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?