Stal jsem se nepohodlným, říká ředitel nemocnice

17. 12. 2009 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Je již mnoho měsíců pod tlakem, který nyní může vyvrcholit jeho odvoláním z funkce. O tom, jak vnímá současnou situaci kolem své osoby, hovoří ředitel novojičínské nemocnice Radan Gocal.


Co se v současné době děje kolem vaší osoby?

Tři čtvrtě roku jsou tlaky ze strany vedení společnosti Agel na vedení kraje na moje odvolání z funkce ředitele nemocnice.

Znáte důvody toho tlaku?

Dnes bych se o tom moc zmiňovat nechtěl. To, že ty tlaky jsou, mi oznámil hejtman kraje, Jaroslav Palas, náměstek hejtmana Karel Konečný i šéf kanceláře hejtmana Jaroslav Soural. Údajně se za tím skrývá dluh Martek Medical, což je dceřiná společnost Agelu, která nás zásobuje materiálem.

Ten dluh existuje?

Ten dluh tady opravdu je. V současné době je ve výši sedmačtyřiceti milionů korun, na počátku roku to bylo asi třiašedesát milionů korun. To znamená, že jej postupně snižujeme.

Jak tento dluh vznikl?

Jsem tady pět a půl roku a v době, kdy jsem přicházel, měla nemocnice velmi špatnou pověst, což určitě řada lidí potvrdí. My jsme se rozhodli, že z tohoto zařízení uděláme velmi kvalitní nemocnici a spustíme onkologický nemocniční program, abychom se dostali do nejšpičkovější sítě vybraných nemocničních zařízení, tedy mezi onkologická centra.

Což se povedlo…

To ano. Ale problém byl v tom, že nemocnice byly od šestadevadesátého roku až do předloňského v nějakém paušálu. Jestli se splnilo devadesát procent výkonu nebo sto padesát procent, paušál byl vždy navýšený stejně. Takže my jsme třeba za dva roky, kdy jsme byli na sto padesáti procentech, dostali stejně jako ti, co dělají mnohem méně. Věděli jsme, že obrovským způsobem zvýšíme náklady tím, že budeme léčit lidi. My jsme ty lidi léčili, ale nešly za tím peníze. A za to nemohly pojišťovny. To byl špatně nastavený systém.

Takže jste potřebovali odněkud peníze na investice…

S tehdejším vedením společnosti Euromednet, dnešního Agelu, jsme se domluvili na tom, že budeme odebírat většinu materiálu přes jejich distribuční společnost Martek Medical. Dohoda byla taková, že nás budou úvěrovat tím způsobem, že nám dají odklad splátek na rok, rok a půl, takže peníze na tuto splátku jsme používali na léčení. Ten dluh se proto vlekl a ještě mírně narůstal, protože každý rok se rozjel nějaký nový program. Z toho je jasné, že ten dluh vznikl cíleně.

Co z toho měli oni?

Martek Medical nám pomohl rozjet operativu. Tím, že se tady hodně pracovalo, měli jsme hodně pacientů. Přitom soukromá část onkologického centra je jejich zařízení, a je to výdělečná část. Takže čím více pacientů oni mají od nás, tím více vydělají. Nakonec jsme byli spokojeni my s našimi doktory, oni i pacienti, kteří z toho profitovali především. Dnes děláme v řadě oborů nejvíce výkonů v republice. Více než fakultní nemocnice. Myslím, že se v nemocnici také výrazně zvýšila etika .

Když byli všichni spokojení, tak proč najednou takový tlak?

Protože jsem nebyl ten, kdo by souhlasil s novým vedením společnosti Agel, které chtělo, aby tam šly všechny peníze. Předtím to fungovalo v harmonii čtyři a půl roku. Jenže já jsem i potom potřeboval financovat nemocnici a oni už nám nechtěli vyjít vstříc. Tak jsem se stal nepohodlnou osobou. Prostě jsem chtěl, abychom mohli dělat další nové věci, abychom nekrváceli, přičemž za nimi by šlo víc a víc peněz.

Jak to vnímá personál?

Je to tři čtvrtě roku velkého tlaku. Osobně si myslím, že za těch pět let se tady udělalo moc práce, pomohlo se mnoha lidem, a to, že se primáři za mě postavili, je pro mě jeden z největších zážitků. Ti lidé veřejně vystoupili s tím, že to, co jsme tady udělali, je hodně pozitivní. A to je pro mě mnohem větší satisfakce, než největší odměna, jakou bych dostal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?