Stamilionovou ztrátu očekává i královéhradecká nemocnice

8. 2. 2013 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Za "tragický" považuje ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Roman Prymula letošní rok. Nemocnici se zvyšují náklady, pojišťovny jí přitom dají méně než dříve.


Protože není možné omezit zdravotní péči, obává se ředitel stamilionové ztráty. Bude první po patnácti letech vyrovnaného hospodaření.

Fakultní nemocnici Hradec Králové kdysi vedl dnešní ministr zdravotnictví Leoš Heger. Jeho následovníci tvrdí, že právě kvůli jeho úhradové vyhlášce teď budou mít mnohem těžší práci než on. Od pojišťoven dostane letos hradecká nemocnice méně peněz než kdy dříve, ačkoli náklady na péči vzrostou na 5,35 miliardy korun. Vedení nemocnice tak očekává první ztrátu po patnácti letech, která může činit 315 milionů korun, tedy šest procent z obratu. „Rok 2013 pro nás bude tragický,“ uvedl ředitel nemocnice Roman Prymula. Dodal, že patrně bude muset snížit mzdy zdravotníků.

Představitelé nemocnice upozorňují, že jinde už šetřit nelze. „Už patnáct let neplýtváme, každý rok utahujeme šrouby na všech klinikách, takže rezerv moc nenajdeme,“ zdůraznil předseda místního Lékařského odborového klubu David Doležal.

Objem ani úroveň péče kvůli očekávanému propadu příjmů a růstu nákladů v královéhradecké fakultní nemocnici neklesne. Zato však budou zdravotníci odkládat operace. „To je otázka kupříkladu srdečních operací, operací žlučníku. Tady předpokládáme, že se bude prodlužovat čekací doba,“ upřesnil ředitel Prymula. Na chirurgii by se podle lékaře Emila Jaroše mohla prodloužit čekací doba ze současného měsíce až na půl roku nebo i více.

Podobné zprávy jako z FN Hradec Králové přicházejí i z ostatních fakultních i krajských nemocnic. Například Karlovarská krajská nemocnice, která nedávno zprovoznila nový pavilon akutní medicíny, aby vzápětí zjistila, že jí pojišťovny dají méně peněz, očekává ztrátu 100 milionů. Ministerstvo zdravotnictví však o problémech nemocnic nechce slyšet. Když měla mluvčí ministerstva říct, co úřad ředitelům poradí, omluvila se, že nemá čas.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?