Starostové z Hodonínska chystají výzvu lékařům

13. 1. 2011 7:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Starostové z Hodonínska chystají výzvu lékařům, aby důkladně zvážili svůj postoj k iniciativě Děkujeme, odcházíme. Chtějí, aby výpovědi řádně zvážili. Už by se třeba také neměli v budoucnu kam vracet.


Výpovědi lékařů totiž mohou výrazně zasáhnout do budoucnosti nemocnic. Jen v hodonínské více než třetina, přesněji třiadvacet ze 64 lékařů, podala výpověď.

V nejhorším případě kvůli jejich odchodu přijdou i další lidé, sestry a pomocný personál, o práci. „Tito lidé výpovědi nepodali. Lékaři za ně prakticky rozhodnou, kam budou nemocnice směřovat do budoucna,“ apeluje na rozvahu i hejtman Michal Hašek, který se spolu s krajským zdravotním radou Oldřichem Ryšavým a ředitelem hodonínské nemocnice Antonínem Tesaříkem zúčastnil schůzky se starosty Hodonínska.

„Šířily se různé fámy, proto jsem pozval starosty našich spádových obcí i další a setkali jsme se se zástupci kraje a vedením nemocnice, abychom měli přesné informace o tom, jaká je situace. Jenže ta se opravdu mění ne každý den, ale každou hodinu,“ řekl starosta Hodonína Jiří Mráka (ČSSD). Podle ředitele nemocnice se za současné situace stahují mraky nad chirurgií, lůžkovou částí interny i oddělením ARO. Starostové regionu sestavili pracovní výbor, který dá dohromady výzvu lékařům, aby zvážili své rozhodnutí.

„Zdá se, že se situace trochu zklidňuje. Lékaři by si měli uvědomit, že pokud odejdou, vezmou práci sestrám a dalším lidem. Navíc mohou odstartovat takové změny, že už by se neměli kam vracet,“ zdůraznil Mráka.

Starosty a jejich prostřednictvím obyvatele Hodonínska uklidňuje krajský radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý (ČSSD) tím, že v krizovém scénáři by akutní chirurgickou péči řešili spoluprací a využitím nemocnice v Břeclavi. Také Ryšavý ale připomněl, že se vše stále mění, proto další postup a případné rozhodnutí vzejdou nejspíše až ze zasedání bezpečnostní rady kraje, která je naplánována na 7. únor.

Do bezpečnostní rady má ředitel nemocnice oslovit lékaře. Ti z nemocnice se mají vyjádřit, zda na výpovědi trvají, externí pak zase, zda by se mohli podílet na chodu zařízení. Lékařský odborový klub podle hejtmana avizuje další vlnu výpovědí.

Kraj proto chystá krizový scénář. Pokud nebudou lékaři pro hodonínskou, ale i kyjovskou nemocnici, může část lůžek přejít pod hospic. Pak už by se lékaři neměli kam vracet.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?