Šťastný chce sestavit komisi k definici zdravotních standardů

6. 2. 2011 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Předseda zdravotního výboru sněmovny Boris Šťastný (ODS) chce vytvořit pracovní skupinu, která by se zabývala definicí nároků pacienta a standardu ve veřejné zdravotní péči.


Štastný se kvůli tomu obrátil na předsedy poslaneckých klubů koaličních stran. Skupina by se podle něj měla pravidelně scházet a rychle najít udržitelnou definici úhradového standardu.

Podle Štastného je nutná hlubší debata o definici standardu. Přispět by k tomu podle něj měla setkání zástupců vládních stran na výboru pro zdravotnictví. Schůzek by se podle něj mohli účastnit i dalších experti. První setkání této skupiny chce Šťastný svolat příští nebo přespříští týden. Štastný zdůraznil, že definice nároku pacienta je součástí koaliční dohody.

Definice nároků pacienta a vytvoření úhradových standardů, tedy co hradí veřejné zdravotní pojištění a na co si může připlatit pacient, je jedním ze čtyř pilířů reformy zdravotnictví, kterou představil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Vytvoření standardu by mělo lidem umožnit připlácet si na lepší péči. Standardy mají podle představ Hegera vznikat postupně. Základní balík péče hrazené z pojištění by se měl zhruba rovnat tomu, co dnes pojišťovny platí.

Vytvoření standardů, které stanoví spravedlivou úroveň bezplatné péče a možnost připlácení, jmenoval Heger také jako jeden z bodů k řešení problémů kolem hromadných výpovědí lékařů. Hegera i celou vládu nyní nejvíce zaměstnává právě napjatá situace kolem odchodů lékařů. Dohoda mezi ministerstvem a nespokojenými lékaři tento týden zkrachovala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?