Šťastný: Pokud se ODS změní, ministra bych vzal

13. 11. 2008 9:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Julínkovy zákony jsou dobré. Udělal ale zásadní chybu, že se snaží do jinak bezkonfliktních zákonů dostat i novou definici péče hrazené z pojištění. "Pokud chce ministr Julínek rozbít tuto vládu, je to dobrá cesta," říká v rozhovoru pro HN místopředseda zdravotního výboru z ODS Boris Šťastný...


HN: Pod ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem se kýve židle čím dál víc. Mužem číslo 2 ODS ve zdravotnictví jste vy. Zvládl byste být vůbec ministrem zdravotnictví?

Žádnou takovou nabídku jsem neobdržel. V této chvíli nemám čas se zabývat osobními ambicemi. Veškerou energii věnuji snaze přesvědčit vlastní stranu o tom, že změna ve způsobu přípravy reforem a jejich prosazování je nevyhnutelná. Pokud by ODS uznala, že tomu tak je, byl bych připraven této změně v maximální míře napomoci. A to v jakékoli pozici.

HN: Takže i v pozici ministra zdravotnictví?

Říkám v jakékoli pozici.

HN: Dobře. Za určitých podmínek byste místo ministra vzal. Co byste teď ale jako ministr dělal?

Je potřeba začít úplně od začátku. Celý základ tří reformních zákonů by měly začít projednávat expertní skupiny koaličních stran. Musíme jednat tak dlouho, než bude jisté, že každý vládní poslanec bude natolik spokojený, že budeme mít jistotu každého hlasu.

HN: Julínkovy zákony ale jako člen ODS podporujete. Nebo snad ne?

S principem zákonů souhlasím. Nesouhlasím ale se způsobem projednávání s koaličními partnery ani s tím, že ministr nad rámec původní dohody k zákonům, které měly upravovat práva a povinnosti pacientů i lékařů, přidal i novou definici nároku ze zdravotního pojištění, která je absolutně nepřijatelná pro naše koaliční partnery. Pokud chce ministr Julínek rozbít tuto vládu, je to dobrá cesta. Já ale s touto cestou nesouhlasím.

Celý rozhovor si můžete přečíst na internetových stránkách Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

Petr Vašek, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?