Stát chce získat více dárců orgánů. Mají mít větší úlevy na daních

13. 3. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Novela transplantačního zákona má finančně odškodnit dárce orgánů. Stát by jim hradil ušlý výdělek a ti, kdo pracují, by si mohli snížit daňový základ. Darovat své orgány by podle novely mohli i cizinci. Odborníci si od připravované novinky slibují zvýšení počtu dárců.


Svoji ledvinu darovala Monika Kocmanová z Neumětel na Berounsku, aby jinou mohl dostat její muž. Sama byla sice pro manžela nevhodnou dárkyní, ale lékaři našli jiný stejně postižený pár – a ledviny si tak vyměnili navzájem.

Kvůli pětitýdenní pracovní neschopnosti přišla Kocmanová o zhruba patnáct tisíc korun. Stát jí totiž uhradil – z jejího pojištění – nemocenskou, ale již ne ušlou mzdu.

„To, jestli finančně tratíte, když jde o vám blízkého člověka, neřešíte. Ale pak samozřejmě přemýšlíte, jak rychle po tom zákroku půjdete do práce, abyste nepřišli o moc peněz,“ říká Kocmanová.

Nepomohlo jí ani komerční připojištění za pobyt v nemocnici. Pojišťovna odmítla smlouvu plnit. „Řekli mi, že jsem si to způsobila dobrovolně sama,“ vzpomíná.

Příspěvek na mzdu

To by se nyní mělo změnit. Ministerstvo zdravotnictví totiž předložilo novelu transplantačního zákona, která dárcům nahradí ušlý výdělek. A ti, kdo pracují, mohou ušetřit až tři tisíce korun na daních – budou si totiž moci snížit daňový základ o dvacet tisíc.

Celý článek najdete na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?