Stát i zdravotní pojišťovny posilují prevenci, ušetří za léčbu

13. 5. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Stát i zdravotní pojišťovny posilují prevenci, ušetří tím výdaje na léčbu. Ministerstvo zdravotnictví tento týden oznámilo, že dá z peněz EU na prevenci půl miliardy korun. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) sdělila, že klientky mají zdarma třetí dávku vakcíny proti rakovině děložního čípku.


Zdravotní pojišťovna Metal-Aliance (ZPMA) nabídla mužům prevenci rakoviny prostaty. Na tento typ rakoviny je zaměřena i dnešní celonárodní sbírka Ligy proti rakovině.

„Třetí dávku očkování proti rakovině děložního čípku uhradí VZP dívkám a ženám od 10 do 25 let. Za dvě dávky dají 6400 korun, třetí budou mít po předložení certifikátu, který potvrdí lékař, zdarma. Program začne 17. května a potrvá do konce roku,“ řekl ČTK mluvčí VZP Jiří Rod.

Upřesnil, že první a druhá dávka stojí shodně 3200 korun, třetí 1000 korun, ty ale bude VZP po předložení certifikátu vracet.

Očkovat budou ambulantní gynekologové, praktičtí lékaři pro děti a dorost a očkovací centra. Certifikáty jsou na přepážkách VZP. Mají dvě části - evidenční list pro lékaře a část pro klientku. S dokladem o zaplacení a potvrzenou od lékaře ji klientka odevzdá na pobočce do 31. prosince.

ZPMA podle ředitele zdravotní politiky Davida Kostky chce motivovat k prevenci muže se zvýšeným rizikem rakoviny prostaty. Ve věku 35 až 55 let mohou podstoupit vyšetření, které dokáže odhalit zhoubný nádor prostaty.

„Pro muže to znamená podstoupit vstupní lékařskou konzultaci ke zjištění rizikových faktorů, vyšetření konečníkem, odběr krve a moči pro další testy a také sonografické vyšetření prostaty,“ upřesnil Kostka.

Výsledky probere s klientem genetik, který každému muži doporučí individuální cílenou prevenci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?