Stavba krytu pro urychlovač v chebské nemocnici je v polovině

27. 5. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba polovina z celkových 29 milionů korun je už proinvestována na stavbě krytu pro nový lineární urychlovač v areálu chebské nemocnice. Přístroj, který se používá při léčbě onkologických pacientů, má přijít na 81 milionů a do provozu by měl být uveden na konci letošního roku, řekl při kontrolním dnu stavby hejtmanův náměstek Jakub Pánik (ČSSD).


„Dokončena byla hrubá stavba objektu a nyní přichází na řadu instalace rozvodů vody, topení, vzduchotechniky a podobně. Kromě toho se také pracuje na střeše a na zajištění okolí budovy pomocí gabionových opěrných stěn,“ uvedl Pánik.

Na červen je naplánována montáž strojoven, rekonstrukce výměníkové stanice či umístění speciálních protiradonových dveří. Stavba krytu by pak měla být hotova do konce července.

Následně odborníci instalují přístroj za téměř 81 milionů korun. Lineární urychlovač Elekta Synergy XVI se řadí mezi zařízení nejnovější generace, mají ho zřejmě jen v nemocnici v Chomutově. „Předpokládáme, že lineární urychlovač bude po dokončení klinických a technických zkoušek uveden do ostrého provozu v prosinci tohoto roku,“ doplnil Pánik.

Onkologické oddělení chebské nemocnice je jediné svého druhu v kraji. Ještě loni přitom hrozilo to, že kraj o něj přijde, a pacienti budou muset dojíždět za léčbou i stovky kilometrů daleko. Životnost stávajícího přístroje končila a chebská nemocnice nedostala doporučení onkologické společnosti. Teprve po jednáních se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou se kraji podařilo domluvit hrazení péče i nadále. Podmínkou ale byl nový lineární urychlovač.

Podle Josefa Märze, generálního ředitele společnosti Karlovarská krajská nemocni, pod kterou spadá i chebská nemocnice, se teď jedná o spolupráci s plzeňskou fakultní nemocnicí. „Je to geograficky nejlogičtější volba. Díky spolupráci by se pak mohla i rozšířit nabídka péče, kterou bude chebské oddělení poskytovat,“ řekl dnes ČTK.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?