Stávka - kdo bude sloužit?

19. 1. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud půjdou všichni lékárníci z Karlovarského kraje 30. ledna do stávky, nezůstane v regionu ani jedna otevřená lékárna. Jak se totiž včera redakce Karlovarských novin dozvěděla, službu nemusí sloužit ani lékárna v krajské nemocnici...


Karlovarský kraj -

Problém je však ještě jeden, který souvisí právě se stávkou lékárníků. I kdyby se lékárníci z krajské nemocnice chtěli ke stávce připojit, stejně by nemohli. Žádní tu totiž nejsou. Lékárna v krajské nemocnici je totiž až do odvolání uzavřena a provoz do 30. ledna určitě neobnoví.

Zatímco jiné kraje mají fakultní nemocnice, Karlovarský kraj o ni teprve usiluje. Supluje ji tak Krajská nemocnice v Karlových Varech. Jak si redakce včera ověřila ve Fakultní nemocnici v Plzni, lékárníci takových zařízení by ale do stávky jít neměli.

„Jsme státní zařízení. Nepůjdeme přece proti vlastnímu ministerstvu. To sice nevydalo nařízení, že by lékárny z fakultních nemocnic musely během stávky držet pohotovost, ale že do ní nepůjdeme, je logické.

Budeme mít proto otevřeno a zrušíme i polední přestávku,“ uvedla vedoucí pro styk s veřejností Petra Jíchová.

Jednatel karlovarské nemocnice Jiří Štefan neví, jak by lékárníci z nemocnice měli v době stávky postupovat. Na rozdíl od plzeňské nemocnice však karlovarská spadá pod kraj, ne pod ministerstvo zdravotnictví.

Obě ale fungují na stejném principu. To znamená, že lékárna zajišťuje dvě činnosti - dodává léky nemocnici a zároveň je prodává široké veřejnosti. „Nikdo z nadřízených orgánů mě ovšem v této věci neoslovil,“ poznamenal včera Štefan. Magistra lékárny z nemocnice je dlouhodobě nemocná, proto je od prosince lékárna zavřená.

„Na nového magistra jsme už vypsali výběrové řízení, zatím nám přišly dvě nabídky. Když budu hodně optimistický, tak do konce ledna bychom mohli vybrat nového magistra,“ dodal jednatel nemocnice.

JANA ŠTEINEROVÁ, Karlovarské noviny

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Dan Konečný

Cituji ….“Jsme státní zařízení. Nepůjdeme přece proti vlastnímu ministerstvu. To sice nevydalo nařízení, že by lékárny z fakultních nemocnic musely během stávky držet pohotovost, ale že do ní nepůjdeme, je logické…..

Typická reakce státního zaměstnance (je úplně jedno kde státní zaměstnanec pracuje, přístup je vždy stejný). Plat mi jde tak co? Když budeme ve ztrátě tak nás daňový poplatníci zadotují …. Paní magistro, když by Vám snížili plat o 12% půjdete stávkovat?

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?