Stávkovaly fakultní nemocnice i další zařízení

25. 6. 2008 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice a další zařízení včera stávkovaly proti reformám, které chystá ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Nemocnice většinou omezily provoz na tzv. víkendový, což znamená, že přijímaly pouze akutní případy. Všechny plánované úkony oddálily. Od pacientů ale ze zákona musely vybírat 30korunový poplatek za ošetření...


Podle Jiřího Schlangera, předsedy Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, v ranní směně stávkovalo zhruba 30 tisíc zdravotníků a lékařů a dalších 40 tisíc s nimi sympatizovalo. Stávka se netýkala praktických a ambulantních specialistů, tedy soukromých lékařů, kteří měli provoz jako obvykle, ale někteří se stávkujícími sympatizovali.

Engel: ČR pokusnou laboratoří Evropy

V hlavním městě se ke stávkujícím nemocnicím nepřipojil například pražský Institut klinické a experimentální medicíny a Nemocnice Na Homolce. Ředitel Homolky Vladimír Dbalý se podle svých slov shodl s odbory, že důvody pro stávku nejsou pro nemocnici odpovídající.

„Dle našeho názoru je charakter instituce apolitický, hlavním úkolem je poskytovat zdravotní služby pacientům a zajistit jim přístup ke zdravotní péči,“ prohlásil ředitel. Zaměstnanci mohli stávku podpořit označením na oděvu.

„Nehodláme pořád nečinně přihlížet, jak se zdraví stává předmětem obchodu. Vždyť připravované vládní kroky by byly nevratné. Proto stávkujeme“ uvedl Schlanger. To, co se chystá je podle odborů „zdravotnická loupež“.

Další z organizátorů stávky v nemocnicích Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu Právu řekl: „Změny, které ministr navrhuje, uvrhnou pacienty do spárů obchodníků a spekulantů se zdravím. Pokud by se záměry uskutečnily, stane se ČR pokusnou laboratoří Evropy.“

Cikrt: Žalostná účast

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt prohlásil, že odboráři mají na stávku právo, ale je založena na lživých informacích. „Stávka vejde do dějin jako dobře utajená nebo ilegální stávka. Podle našich údajů se do ní v přímo řízených organizací zapojilo 2 až 6 procent zaměstnanců nemocnic,“ řekl Právu.

„Žalostně nízká účast zdravotníků dokládá, že se nenechali vmanipulovat do politického boje. Je to příležitost vysvětlit v klidu a věcně všechny reformní zákony,“ řekl Cikrt.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?