Štěch: Vláda o slovenské misi lékařů rozhodla v rozporu s ústavou

8. 12. 2011 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) rozhodla o vyslání armádních lékařů na Slovensko v rozporu s ústavou, neboť neměla souhlas parlamentu. O souhlas s vysláním požádala Senát až dnes, uvedl Štěch na tiskové konferenci senátorského klubu ČSSD, který má v horní komoře parlamentu většinu. Podle ministra obrany Alexandra Vondry ale v případě vyslání vojenských lékařů na Slovensko ústava porušena nebyla. Okolnostmi slovenské mise se bude Senát na jeho žádost zabývat ve dnes dopoledne.


„Je to velmi vážné porušení ústavy podle mého názoru,“ uvedl Štěch. Vláda podle něj misi schválila jako vojenské cvičení, což ale neodpovídá skutečnosti. Štěch podotkl, že armádní lékaři odjeli na Slovensko na žádost tamní vlády. Třicítka doktorů pomáhala zajistit zdravotní péči po hromadných odchodech slovenských lékařů kvůli nesplněným mzdovým požadavkům.

„O porušení ústavy se v žádném případě nejednalo. Povinností vlády je neprodleně informovat obě komory parlamentu, což bylo naplněno. Hrát si se slovíčky v situaci, kdy jde o lidské životy, mi připadá nemravné,“ vzkázal prostřednictvím svého mluvčí ministr obrany Vondra.

Štěch uvedl, že nebyly „důvody pro takovýhle výjezd a vláda by podle toho měla postupovat“. Pokud tak kabinet neučiní, Štěch chce prozkoumat možnost stížnosti k Ústavnímu soudu.

Vládu už v pátek obvinila z překročení ústavních pravomocí místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD). Uvedla, že vláda může rozhodnout o vyslání ozbrojených sil do ciziny na 60 dní jen v přísně ustanovených případech. „Žádný z nich nelze vztáhnout na případ týkající se vnitrostátních politických problémů či jednání o platech v kterékoliv další zemi,“ uvedla.

Tři desítky vojenských lékařů se zatím vracejí zpět do ČR. Slovensko je již nepotřebuje, neboť se s lékaři dohodlo na požadovaném zvýšení platů, čímž ukončilo krizi ve zdravotnictví. V Bratislavě a v nemocnicích dalších slovenských měst vojenští lékaři z pražských Střešovic, Hradce Králové a Plzně vypomáhali od sobotního večera.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?