Stejný plat pro všechny lékaře

3. 12. 2015 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Znovu se diskutuje o platech lékařů. Stavovská komora navrhuje sjednocené odměňování všech nemocničních lékařů v zemi. Podle vzoru za stejnou práci stejný plat chce srovnat výdělky v soukromých, státních i krajských zařízeních.


redaktorka: V květnu se vydal s týmem projektu MEDEVAC do Jordánska. Operoval tu syrské děti. Osmadvacetiletý ortoped Robert Jůzek má domovské pracoviště už dva roky v Nemocnici Na Bulovce. Plat náročné práci podle něj neodpovídá.

Robert JŮZEK, ortoped, Nemocnice Na Bulovce: Na medicíně jsem si vydělával jako podavač dveří v Žofíně jako hostesák víc než, než jako lékař.

redaktorka: Od ledna dostane přidáno dojednaných pět procent. V jeho případě si polepší asi o tisícovku.

Robert JŮZEK, ortoped, Nemocnice Na Bulovce: Jsou to nějaké peníze, na ulici je nenajdete, takže určitě dobré, ale zase je to takový výsměch.

redaktorka: Na rozdíl od této fakultní nemocnice, která se řídí platovými tarify, se ve všech lůžkových zařízeních výdělky o tolik zvedat nebudou.

Eduard SOHLICH, předseda Asociace českých a moravských nemocnic: Zejména na tuto situaci budou doplácet nemocnice poskytující následnou péči. Tam s navyšováním platů budou nemalé problémy.

redaktorka Výplaty lékařů ve státních a soukromých nemocnicích se podle posledních dat liší až o deset procent, a to se nelíbí lékařské komoře. Změnou zákoníku práce by chtěla dosáhnout jednotného odměňování.

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory: Všechny nemocnice jsou financovány stejně. Pobírají peníze z prostředků veřejného zdravotního pojištění. A díky těm rozdílům mezi mzdami a platy jsou právě ty regionální nemocnice na okresech často personálně velmi zdevastované.

Eduard SOHLICH, předseda Asociace českých a moravských nemocnic: Tato záležitost takto formulovaná bude nerealizovatelná. První musí být řešený zdroje ve zdravotnictví, které jsou poddimenzované.

redaktorka Ministerstvo zdravotnictví o návrhu České lékařské komory ví. O sjednoceném odměňování lékařů chce ale znát podrobnosti.

Štěpánka ČECHOVÁ, mluvčí Ministerstva zdravotnictví: Česká lékařská komora nás s ním zatím neoslovila, neseznámila. Ve chvíli, kdy to udělá, určitě o něm budeme diskutovat.

redaktorka: Předběžnou podporu má případná změna zákona u ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Ten to slíbil před dvěma týdny na poradě zdravotnických odborářů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?