Šternberk nepodá žalobu kvůli nemocnici

14. 6. 2007 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Šternberk na Olomoucku nebude podávat žalobu na Olomoucký kraj kvůli transformaci tamní nemocnice. Zastupitelé pověřili městskou radu, aby se společností Agel jednala o nájemní smlouvě. Město totiž v nemocnici vlastní některé budovy i vybavení...


Šternberk na Olomoucku se nepřipojí k Přerovu a nebude podávat žalobu na Olomoucký kraj kvůli transformaci tamní nemocnice.

Zastupitelé ve středu pověřili městskou radu, aby se společností Agel, která si šternberskou nemocnici spolu s nemocnicemi v Prostějově a Přerově pronajme, jednala o nájemní smlouvě. Město totiž v nemocnici vlastní některé budovy i vybavení. ČTK to řekl místostarosta Jiří Zemánek.

Část zastupitelů města v minulosti kritizovala postup kraje, který nemocnice nenabídl radnici a začal jednat se soukromou společností.

Zvažovali proto žalobu, kterou už podalo z téhož důvodu město Přerov.

Vedení kraje oponuje, že splnilo podmínky zákona, když nemocnice nabídlo přednostně státu. Ten o zdravotnická zařízení zájem neměl.

„O žalobě se na zastupitelstvu nehlasovalo. Převážila obava, že samostatná šternberská nemocnice by nebyla schopna ekonomicky konkurovat síti nemocnic pod vlivem Agelu,“ vysvětlil Zemánek.

Z Agelu pochází i nový šéf Fakultní nemocnice v Olomouci Radomír Maráček z Vítkovické nemocnice. Podle Zemánka navíc nemělo zastupitelstvu podklady o nájemní smlouvě, které mu slíbil zaslat Olomoucký kraj.

„Důležité je jednat o podmínkách pronájmu našich budov i zařízení. Je potřeba vědět, co z toho město bude mít. Pokud už zřizovatel rozhodl o transformaci, my se můžeme stavět na hlavu a nepomůže to,“ uvedl opoziční zastupitel Pavel Stonawský (Společně pro Šternberk).

Rozhodnutí zastupitelů přivítal náměstek hejtmana Olomouckého kraje Ladislav Kavřík.

„Je to dobrá zpráva hlavně pro fungování samospráv. Je nešťastné, když místní samospráva žaluje tu krajskou. Každý máme své úkoly a neměli bychom si zasahovat do kompetencí,“ uvedl Kavřík.

Společnost Agel, ovládaná ocelářským magnátem Tomášem Chrenkem, si tři krajské nemocnice pronajme od července na 20 let. Krajská rada o tom rozhodla 7. června a smlouva bude podepsána tento týden.

Olomoucký kraj každoročně z pronájmu budov získá 25 milionů korun. Dalších 52 milionů korun dá nájemce za pronájem zdravotnického zařízení. Agel se navíc zavázal, že během 20 let investuje do nemocnic 100 milionů korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?