Stínový ministr navrhuje kopírování chorobopisů

15. 11. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kopírování údajů z vlastního chorobopisu chce pacientům umožnit senátor a stínový ministr zdravotnictví za ODS Tomáš Julínek. Navrhuje to ve své koncepci. Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová se k jeho návrhu zatím nevyjádřila...


Praha -

Odborná i laická veřejnost již několik týdnů debatuje o tom, v jakém rozsahu mají mít lidé přístup k zdravotní dokumentaci své a svých příbuzných a nakolik mají nemocnice zveřejňovat údaje o výsledcích léčení.

Emmerová míní, že pacient by měl být informován, ale ne jen „snůškou statistických údajů“. Například informace o tom, kolik lidí v které nemocnici zemře na určitou nemoc, podle ní ještě nemusí vypovídat o kvalitě té které nemocnice.

Chce také zavést zdravotní knížky, z nichž by bylo jasné, kolik a jakých léků člověk bere. Právě za léky vydává podle ní české zdravotnictví víc peněz, než je nutné.

„Když má důchodce předepsáno 15 druhů medikamentů, spíš mu to škodí, než pomáhá,“ řekla v neděli ministryně. Podle Julínka však Emmerová vrací zdravotnictví zpět do socialismu.

ODS podle něj chce, aby mohl člověk víc rozhodovat o tom, jak veřejné peníze na své zdraví použije. Mohl by si vybrat typ zdravotního plánu a za určitou péči si připlatit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?