Stínový ministr zdravotnictví ODS radí pacientům, jak na to

10. 11. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V českém zdravotnictví bude vše v pořádku, až lékaři budou rádi poskytovat služby a pacienti je budou zodpovědně přijímat, řekl v úterý při křtu své knihy stínový ministr zdravotnictví za ODS, senátor Tomáš Julínek. Je to jeho první dílo, s nímž vystupuje na veřejnost...


PRAHA - Nazval je Průvodce unaveného pacienta českým zdravotnictvím aneb Jak na to. Kmotři knihy, předseda ODS Mirek Topolánek a zpěvačka Eva Pilarová, se shodli, že knihu četli a s jeho názory souhlasí.

„Na rozdíl od Modré šance, kterou jsem četl a nerozuměl jí, jsem této knize rozuměl,“ vyhodnotil Julínkův text Topolánek.

„Je na čase, aby stínový ministr vystoupil ze svého stínu a ujal se toho sám. Pak bych se už nebála být nemocná,“ dodala Pilarová.

Julínek řekl, že chtěl odlehčenou formou poradit pacientům, jak se orientovat v bílé džungli českého zdravotnictví. Text uvádí povídka členky Koalice pro zdraví o tom, že její kocour má u veterináře lepší péči než sousedka u lékaře. Veterinář jí vše

vysvětlí a dohodne se na postupu léčby, lékař to nedělá.

„Snažím se přesvědčit pacienta, že se nemá bát říci, co potřebuje, a nemá se nechat odbýt, když nerozumí slovům lékaře. Měl by se zeptat znovu, měl by se o některých věcech poučit a sem tam na sebe také převzít odpovědnost,“ shrnul senátor.

„Kniha je pro lidi jako já, k doktorovi nechodím, a proto jsem poměrně zdravý,“ poznamenal Topolánek, podle něhož ideální doktor je ten, který nemluví s pacientem jako s cizím, ale umí se vcítit do jeho problémů.

Topolánek chce, aby to bylo standardem nejen u privátních lékařů. K tomu by všichni lékaři měli být motivováni finančně. Jako pacient chce, aby si mohl vybírat

zdravotní péči, chce mít svůj vlastní pojistný plán, je ochoten si připlatit.

Julínkův text je proložen ilustracemi Radovana Veselého. V závěru jsou vybrané paragrafy zákonů o právech pacienta. Kniha se prodává v knihkupectvích za 27 korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?