Stížnost ředitele nemocnice trestní stíhání nezastavila

8. 3. 2011 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) Radomír Maráček nadále čelí trestnímu stíhání v souvislosti s veřejnými zakázkami.


Stížnost, kterou podal proti zahájení stíhání, státní zástupce zamítl. Právní zástupce Maráčka požádal nadřízené státní zastupitelství, aby rozhodnutí posoudilo. Podle něj žalobce nereagoval na závěry popisované ve stížnosti.

„Stížnost byla zamítnuta jako nedůvodná. Podklady, které policie shromáždila, ukazují, že skutečně existuje podezření ze spáchání trestného činu, pro který bylo zahájeno trestní stíhání,“ řekl státní zástupce Karel Studený.

Podle policie měl ředitel uzavírat pro nemocnici nevýhodné smlouvy na pronájem automobilů, u zakázek za desítky milionů korun nezveřejnil výzvy k podání nabídek s tím, že jde o modernizaci. Podle policie se jednalo o nákup nových přístrojů. Zákon měl ředitel obejít i při uzavírání smluv na audity a poradenství. Zakázky spadají do období 2007 a 2009 a detektivové se o ně zajímají zhruba rok a půl. Škoda měla přesáhnout devět milionů korun.

Rozhodnutím o zamítnutí stížnosti se ještě bude zabývat Vrchní státní zastupitelství, které právní zástupce ředitele Tomáš Vymazal požádal o takzvaný výkon dohledu. Je přesvědčen, že se státní zástupce nevypořádal se stížností řádně.

Poukázal na to, že usnesení o zahájení trestního stíhání obsahuje řadu nejen formálních, ale i věcných nedostatků, na což ve stížnosti poukazoval. „Napadli jsme i nesprávnou právní kvalifikaci. Obávám se, že státní zastupitelství se s naší stížností popasovalo velmi kusým způsobem. Na naše konkrétní a obsáhlé námitky nereagovali,“ uvedl advokát.

Za Radomíra Maráčka, který je po dobu vyšetřování na neplacené dovolené, se postavilo ministerstvo zdravotnictví i osobnosti z fakultní nemocnice a Lékařské fakulty Univerzity Palackého. Největší nemocnici v Olomouckém kraji řídí Maráčkův zástupce. V rozhovoru pro Deník Maráček poukazoval na to, že nemocnici škodu nezpůsobil, zakázky záměrně nerozděloval, ale volil hospodárnější cestu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?